Hvordan taler du om penge med dit barn?

Gode pengevaner er en af de vigtigste byggesten, som du kan give dit barn eller unge menneske med på vejen. Gode pengevaner giver bedre muligheder for at leve det liv, der drømmes om. Vær med til at give dit barn opskriften på, hvordan man styrer sin økonomi.
Af Bettina Brask, Formueøkonom i Jyske Bank
27. februar 2025 kl. 08.00

I uge 11 sætter Pengeugen fokus på undervisning i privatøkonomi i grundskolens 7.-9. klasser samt 10. klasser. Undervisningens formål er at højne børn og unges finansielle forståelse af privatøkonomien. Det er et årlig tilbagevende tilbud til alle landets skoler.  En del af undervisningen sker ved gæstelærere, og igen i år har Jyske Bank mange rådgivere ude i hele landet for at undervise og bakke op omkring pengeugen.

I en analyse fra 2024 kunne Finans Danmark konkludere, at lidt over hver femte unge dansker lever med en presset økonomi, samt at syv ud af ti, som havde det økonomisk svært, ikke var tilfreds med livet. Derfor er det vigtigt, at vi taler om penge og økonomi med vores børn.

Hvornår skal du begynde at tale om penge?

Det er aldrig for tidligt at lære om penge, faktisk vil jeg sige, at jo tidligere man lærer de gode vaner at kende, jo bedre. Hvad er penge, hvor kommer de fra, og hvordan bruger jeg dem klogest?

Mange børn ser i dag kun voksne betale med kort, mobil eller måske bare med uret, og de forstår ikke nødvendigvis, at der stadig er en økonomisk grænse for, hvor meget der kan hæves. Det er ikke ualmindeligt at høre sætningen: "Kan du ikke bare bruge kortet?”

I en tidlig alder kan man lege pengelege, som at tælle penge eller lege købmand, hvor man bruger af sine penge og oplever, at nu er der ikke flere.

Pengeklog hedder en App, du kan bruge, når dit barn er syv år eller ældre. Det er barnet første netbank, som enten kan være på din mobil eller på barnets. Her kan dit barn lære de gode digitale pengevaner, og du kan være med.

De første penge brænder i lommen – tid til opsparing

Opsparing er et godt økonomisk råd, som er med til at skabe en sund fremtidig økonomi. Når først der begynder at være penge på bankkontoen, så kan man begynde snakken om forbrug og opsparing.

Man kan kun bruge pengene en gang, så barnet skal lære at overveje, om pengene skal bruges nu, eller om der drømmes om en større ting, som kræver en større opsparing.

Når først dit barn begynder at tjene sine egne penge, enten som lommepenge eller ved et fritidsjob, så kan I lave aftaler om, hvor meget som må bruges nu, og hvor meget som skal sættes ind på opsparingen.

De første indtægter – tid til at lære om skat

Med barnets første fritidsjob, er det også tid til at lære lidt om skatten.

Det er dit ansvar som forældre at tage vare på dit barns skatteforhold, tjekke årsopgørelsen med mere. Men jeg vil anbefale, at du gør det sammen med dit barn. På den måde bliver det til gode vaner at få tjekket sin årsopgørelse, tilrettet forskudsregistreringen med videre – vaner, der kan tages med ind i voksenlivet.

De første udgifter – tid til at lære om budget

Når først dit barn begynder at bruge penge til onlinespil eller køb af ting på nettet, så kan det være en god ide at snakke om forbrug og lave et budget, som I kan gennemgå sammen.

Det kan være med til en god dialog om, hvilke ting der er vigtigst at få, og hvad der er penge til. Derudover bliver det en vane at lægge et budget, som også er en god økonomisk læring at tage med ind i voksenlivet.

Gode pengevaner skabes med dialog og gode råd

De bedste råd, som jeg kan give videre ud fra egen erfaring med mine egne børn, er åbenheden omkring økonomi og fortællingen om, hvad man kan opnå ved at være økonomisk fornuftig.

Derudover har jeg selv givet mine børn to råd med på vejen:

  • Brug ikke alt, hvad du tjener – men lav en opsparing
  • Du må kun låne penge til hus og bil, resten må du spare op til

Husk i øvrigt, at selvom dit barns voksenliv starter ved 18 år, så behøver dialogen ikke at stoppe. Du kan stadig være den økonomiske rollemodel og sparringspartner.

 Mobilbank for børn: Pengeklog

 

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0