Har du ligestilling på pension?
”Det er bedst at være gift efter den gamle ordning.” Sådan sagde en af mine mandlige venner for nylig. Underforstået, at konen tager sig af børnene og det huslige. Det er præcis også sådan, jeg husker det fra min barndom, hvor mor gik hjemme. Og hun havde altid mad på bordet, når far kom ind for at spise kl. 18 efter en lang dag i mark eller skov. Er det mangel på ligestilling? Eller er det blot at gøre, hvad der passer ind i hver vores hverdag og familieforhold?
Kvindernes internationale kampdag opstod tilbage i 1910 med rødder i den internationale, socialistiske kvindearbejderbevægelse. Kampen for at styrke arbejderkvinders rettigheder og vilkår har altså mere end 100 år på bagen. Datoen 8. marts har ligget fast verden over siden 1922 i respekt for en historisk arbejderkvinde-demonstration i Skt. Petersborg.
Har vi så opnået den fuldstændige ligestilling i Danmark? Der vil helt sikkert være forskellige svar på dette alt efter, hvem der bliver spurgt. Når jeg skal svare på det med pensionsmæssige øjne, så er svaret et klart og tydeligt ’Nej’.
Der er fortsat stor forskel på pensionsformuen for mænd og kvinder. I gennemsnit har danske kvinder en pensionsformue på 590.000 kr., mens det tilsvarende beløb for mænd er 780.000 kr., viser tal fra Danmarks Statistik for 2021.
Hvordan kan du sikre dig en større pensionsformue?
Både kvinder og mænd kan selv være med til at afgøre størrelsen af deres pensionsformue. Dels ved at skrue på indbetalingens størrelse – og dels ved at tage aktiv stilling til, hvordan pensionsopsparingen skal investeres. Det vender jeg tilbage til. Først lidt om, hvorfor kvindernes pensionsformuer typisk er mindre end mændenes.
Her er en af årsagerne, at det er kvinderne, der har den lange barsel og måske ovenikøbet går på deltid for at skabe tid og sammenhæng i familien. Det mærkes på pensionsindbetalingen fra arbejdsgiveren.
En anden årsag er forskellen på lønindkomsterne. I 1976 blev ligelønsloven vedtaget, men alligevel viser tal fra Danmarks Statistik, at kvinder i gennemsnit stadig får mindre i lønningsposen end deres mandlige kolleger. Og uanset hvad der er årsag til den lavere lønindkomst, så vil det nærmest per automatik føre til en lavere indbetaling på pensionsordningen.
Er du selv en af de kvinder, der i perioder har en lavere indkomst, så kan du aftale med din partner, at der indsættes mere på din pensionsopsparing fra jeres fællesøkonomi. Det kan sikre, at du ikke sakker bagud.
Vær mere aktiv med din pension
En anden måde, du kan udvikle din pensionsformue på, er gennem aktiv investering. Her handler det om, at du finder den risiko, du har det godt med. Historisk set har mænd nydt godt af, at de har været mere aktive – og mere risikovillige – med deres investeringer. Men der er tydelige tegn på en stigende interesse og aktiv tilgang fra kvinder.
Når du skal investere din pension, så lyder min generelle anbefaling, at du vælger så høj en investeringsrisiko, som du har det godt med. Det gælder ikke mindst, mens du er ung, og der er mange år til du skal bruge pengene. Er du tæt på pensionsalderen og snart skal bruge pengene, så kan det være relevant med en lavere risiko. Det gælder hele tiden om at tilpasse din risikoprofil til udbetalingsperioden.
Er der ligestilling på pension, hvis du bliver skilt?
Hvis du er i et ægteskab, hvor I har delingsformue, så deler I hele formuen ved en skilsmisse. Det gælder bare ikke jeres pension, der som udgangspunkt ikke er med i delingsformuen. Det vil sige, at du og din partner beholder hver jeres pensionsformue ved en eventuel skilsmisse. Hvis ellers pensionsopsparingen anses for at være ’rimelig’.
En pension betragtes som urimelig, hvis den ene ægtefælle har foretaget en opsparing, der kan betragtes som ’ekstra stor’. Men det gælder ikke omvendt – altså hvis din pension er væsentlig mindre. Så hvis du fx har været på barsel eller deltid, bliver du ikke automatisk tilgodeset i forhold til din mands større pension.
Det kan derfor være godt i tide at få aftalt, om ikke jeres pensioner også bør deles lige mellem jer ved en eventuel skilsmisse. Det kan I lave en bindende aftale om, fx gennem en ægtepagt.
Sidder du nu og mangler et overblik over dine pensioner, så kan du finde dem alle på pensionsinfo.dk. Det er også en god ide at kontakte din rådgiver, som kan give dig overblik og fortælle om dine muligheder.