Er din pension opdateret til fremtiden?
Pensionsdagen er en årlig begivenhed, hvor forsikrings- og pensionsbranchen opfordrer alle danskere til at gå deres pensioner og forsikringer efter i sømmene. Det er en gimmick, der leger med, at vi jo får en ekstra time, når urene stilles fra sommertid til vintertid. Men gimmick eller ej – så er det en rigtig god ide at give ordningerne et årligt tjek, siger Bettina Brask, der er formueøkonom i Jyske Bank.
”Det handler om at skabe tryghed for dig selv og dine nærmeste,” siger hun.
Men hvordan skal man så gribe tingene an? Hvordan kommer man i gang med et serviceeftersyn? Og hvad er det man skal kigge efter? Det giver Bettina Brask sine bud på i denne artikel.
Start med at få et overblik
Som indledende øvelser foreslår Bettina Brask at du logger ind på pensionsinfo.dk. Her kan du se dine nuværende ordninger på tværs af alle pensionsselskaber og banker. Og i din mobilbank, kan du nemt logge ind og se din pension og forsikringer. Du kan også se, hvor meget du sparer op, hvad du kan forvente at leve for som pensionist, og hvordan du eller dine kære er dækket, hvis du bliver syg eller dør.
Og så kommer Bettina Brask med 5 helt konkrete tjekpunkter, som du kan tage fat i på pensionsdagen – eller hvornår det nu passer dig bedst:
-
Er dine risikodækninger på plads?
Din arbejdsevne er sikkerheden for en løbende indkomst til dig og familien. Derfor skal din arbejdsevne være sikret, hvis du ikke længere kan sikre indkomsten.
Når det snart er halloween, kan vi godt spøge med døden, for der er det jo ikke virkelighed. Men for mange bliver det alt for tidligt alvor – derfor skal din dækning ved dødsfald tilpasses, så dine kære har tryghed, hvis du pludselig dør. -
Har du den eller de rigtige som begunstigede?
Pensioner og dødsfaldsdækninger udbetales til den eller dem, som står på aftalen som begunstiget. Men har du taget stilling til, hvem det er? Og er noget forandret?
Du kan risikere, at din pensionsopsparing bliver udbetalt til en tidligere samlever, hvis du ikke har tilrettet begunstigelsen. Derfor anbefaler jeg altid, at du tjekker dine begunstigelser, hver gang der sker ændringer i dit liv. Det er ekstra vigtigt, hvis du har børn og/eller sammenbragte børn. -
Har du den rigtige investering på din opsparing?
Gennem et langt liv bliver opsparingen på din pension til en stor del af din samlede formue. Derfor skal du være opmærksom på, at investeringen passer til din risikovillighed. Da pengene står i en længere årrække på opsparingen, inden de udbetales efter pensionsudbetalingsalder, så kan du vælge en større risiko end hvis du skulle have pengene inden for få år. Men husk, at en pension som udbetales løbende også skal være investeret i udbetalingsperioden.
Flere og flere vælger at støtte op om den bæredygtige udvikling ved at investere i bæredygtighed. Det kan du gøre via dine pensionsopsparing. Tjek, hvordan dine penge er investeret, og om investeringen svarer til dit behov for afkast målt op mod risiko. -
Hvad er dine ønsker for fremtiden?
Uanset om du har mange år til seniorlivet, eller det er lige om hjørnet, så skal din opsparing kunne leve op til dine ønsker og behov for fremtiden. Det er spørgsmål som hvor og hvordan, du ønsker at bo. Hvordan skal dit seniorliv se ud – og hvornår skal dit seniorliv starte.
Stemmer prognosen for den fremtidige udbetaling i seniorlivet overens med dine ønsker? Eller skal det suppleres? -
Har du den rigtige opsparingsform?
Du kan lave din pensionsopsparing på aldersopsparing, ratepension eller livsvarig livrente. Ordningerne har hver deres indbetalingsmuligheder og udbetalingsforløb. For nogen er det bedst med en ordning, hvor der er fradrag for indbetalingen. For andre er det en bedre løsning at indbetale på en opsparing uden mulighed for fradrag. Det afhænger af din indkomst, hvor lang tid du har til pension – og endnu vigtigere, hvilke ønsker du har for fremtiden.
Du kan også få hjælp til dit servicetjek
Når du har været igennem alle punkter og kan sige ’tjek’, så kan du læne dig tilbage og nyde fornemmelsen af ro og tryghed.
Men måske er der et eller flere punkter, du gerne vil have uddybet. Eller måske tænker du, at der skal laves lidt ændringer, før du kan sige ’tjek’. Er det tilfældet, så tag fat i din rådgiver, opfordrer Bettina Brask.
"Din rådgiver kan hjælpe dig med at få lavet overblikket – og med at tilrette dine ordninger, så de passer til dine ønsker og behov," lyder det fra formueøkonomen.