Boligkøbere har fokus på risiko for oversvømmelse

Skybrud. Stormflod. Forhøjet grundvand. Det er fænomener, der har givet mange historier i medierne de senere år. Historier om oversvømmelser i større boligområder og om husejere, der rammes af vand i haver og kældre. Og det er ikke længere forbeholdt de boliger, som er placeret ved fjorde, søer og åer.
Det er et billede, som Carsten Balslev Sørensen kan nikke genkendende til. Han har i snart 23 år arbejdet som vurderingsansvarlig i Jyske Bank, hvor han dækker Silkeborg og omegn. Et arbejde, der kort fortalt går ud på at vurdere en ejendoms værdi, når bankens kunder ansøger om realkredit- eller boliglån i forbindelse med huskøb, ombygning, renovering eller nybyggeri.
Unge mennesker spørger ind til vandet
”Jeg mærker mere og mere, at kunderne har et øget fokus på klimasikring, når de vil købe hus. Ikke mindst risikoen for oversvømmelse. Specielt de unge mennesker er begyndt at spørge ind til det. Og det er ikke kun ved huse, der ligger ned til sø og vand, men også i forhold til grundvandet. Det er et fokus, der er taget til inden for det seneste års tid,” fortæller Carsten Balslev Sørensen.
Faktisk kan han godt undre sig over, at det først er nu, der for alvor kommer fokus på vandproblematikken.
”Tag for eksempel her i Silkeborg, hvor der var flere oversvømmelser i år 2000 på grund af kraftig regn og et vandafledningssystem, der ikke var gearet til det. Men dengang tænkte man, at det var en 100-års hændelse. Senere blev oversvømmelser så til 20-års hændelser – og nu ser vi det af og til,” siger Carsten Balslev Sørensen.
Fokus på vandet breder sig
Det nye fokus på oversvømmelse og klimasikring er isoleret set noget, der kan mindske efterspørgslen på et givent hus, men der kan samtidig være parametre, der trækker interessen i en positiv retning. Det vil derfor altid være en individuel vurdering fra sag til sag.
De værste eksempler i Silkeborg og omegn er ved huse, der ligger med grund ned til de mange søer og åer. Hvor haverne eller selve husene rammes af tilbagevendende oversvømmelser. Men det mærkes også i huse med en anden beliggenhed, og det er et problem, der breder sig mere og mere.
”Det kan også være grundvandet, der er steget – og når det så regner meget, kommer der vand i kælderen. Det er et problem ikke bare i Silkeborg, men over hele landet,” siger Carsten Balslev Sørensen.
Tag klimasikring med i overvejelserne
Carsten Balslev Sørensen vil råde alle, der overvejer at købe bolig, til at tage risikoen for oversvømmelse med i overvejelserne på lige fod med andre parametre som fx opvarmning og jordbundsforhold.
”Det er vigtigt at undersøge, om vandet kan blive et problem. Her er der flere hjemmesider, der kan hjælpe med at se, hvor stor risikoen er i bestemte områder. Man kan for eksempel slå huset og området op på DinGeo.dk, hvor man kan se risikoen for oversvømmelse ved ekstrem regn, stigende grundvand og forhøjet vandstand i søer og vandløb,” anbefaler Carsten Balslev Sørensen og tilføjer:
"Man kan også søge på nettet, om der har været problemer i området, og spørge sig for hos naboerne. Det gælder om at orientere sig bedst muligt."
