Virksomheder udfordres af cyberkriminalitet

Mange SMV’er er ikke helt klar over den risiko, de står overfor, når det gælder cyberkriminalitet. Derfor har mange virksomheder heller ikke den nødvendige beskyttelse af deres systemer.
Det er den virkelighed Nicolai Søndergaard Mikkelsen møder som seniorspecialist i Jyske Banks Risk Management-afdeling. Og det er den virkelighed, han fortæller om, når han deltager i cyberrisiko-møder med bankens erhvervskunder.
Phishing med spredehagl
”Når det gælder cyberangreb på små og mellemstore virksomheder, så er der i stor udstrækning tale om phishing, hvor de kriminelle angriber med spredehagl. Det vil sige, at hackerne sender falske mails bredt ud, fx til en specifik branche, og så håber, at nogen falder i,” forklarer Nicolai Søndergaard Mikkelsen.
”Det varierer jo fra branche til branche, hvad man risikerer at miste, men det kan fx være sårbare ting som ordrelister, kundelister og lagerstyring. Det kan også være adgangen til hele mailsystemet, som hackerne derefter kan misbruge til falske meddelelser,” advarer Nicolai Søndergaard Mikkelsen.
Vigtigt at dele erfaringerne
Han oplever, at det stadig er et tabu for mange virksomheder, at de er blevet snydt af cyberkriminelle. Det er netop en af grundene til, at der ikke kommer mere fokus på problemerne. Og at mange stadig ikke har implementeret de rette sikkerhedsforanstaltninger.
”Vi oplever virksomheder, hvor manglende sikkerhed er blevet til dyre erfaringer, der kan og bør komme andre til gode. Derfor er rådgivning om cybersikkerhed blevet en vigtig del af vores dialog med kunderne. For man kan langt hen ad vejen klare frisag, hvis man gør et forebyggende arbejde fra systembeskyttelse til backup,” lyder opfordringen fra Nicolai Søndergaard Mikkelsen.
Cyberforsikring – et vigtigt forsvar
Selvom en virksomhed har fokus på it-sikkerheden, så er det nærmest umuligt at gardere sig 100 procent mod et cyberangreb. Dertil er de it-kriminelle ganske enkelt for kreative og hurtige på udviklingen af nye kriminelle metoder.
Derfor er det værd at overveje en cyberforsikring, som bl.a. er på hylden hos Jyske Forsikring, som er en del af Købstædernes Forsikring og som tilbyder individuelt tilpassede forsikringer til erhvervskunder i Jyske Bank.
”Virksomhederne bliver mere og mere afhængige af digitale processer og systemer, mens de kriminelle hele tiden bliver dygtigere og dygtigere. Det gør i højere grad end tidligere virksomheder sårbare overfor cyberangreb, og derfor bliver cyberforsikringer en vigtig del af en virksomheds forsvar over for cyberkriminalitet,” forklarer salgschef Philip Halkjær fra Jyske Forsikring.
Han beskriver cyberforsikringen som et sikkerhedsnet under virksomheden. Et sikkerhedsnet, der dækker de økonomiske omkostninger, som et cyberangreb kan medføre – fra genetablering af data til driftstab – og som samtidig giver adgang til relevant rådgivning og assistance. Herunder en snak om de risici og trusler, som virksomheden står over for.
”Forebyggelse er absolut en væsentlig del af vores rådgivning,” understreger Philip Halkjær.