Trumps toldmure vil gå ud over alle

Trump truer med straftold til flere lande, hvilket i værste fald kan føre til recessionstilstande. Men chefanalytiker Rasmus Gudum-Sessingø mener ikke, at samtlige toldtrusler faktisk bliver til virkelighed, idet konsekvenserne ville blive for store for USA selv.
Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, Journalist
04. marts 2025 kl. 16.00

Præsident Trump 2.0 er en realitet, og hans trusler om toldmure har lige nu opmærksomheden fra hele verdens økonomer. Det gælder også i Jyske Bank, hvor chefanalytiker Rasmus Gudum-Sessingø har kigget på de mulige konsekvenser.

”Hele toldspillet får en negativ effekt på verdensøkonomien,” lyder det.

Han vurderer dog ikke, at alle toldtruslerne bliver til virkelighed, men at mange i praksis skal bruges som forhandlingsudspil.

”Man kan dog ikke afskrive et risikoscenarie, hvor situationen eskalerer til en egentlig handelskrig med en mere markant negativ effekt på verdensøkonomien”, lyder det også.

Nogle toldtiltag er trådt i kraft, mens andre stadig afventer.

Hvorfor vil Trump have told?

Trumps officielle formål med tolden er at beskatte udlandet og give indtægter til USA, som kan bruges på skattelettelser.

Desuden vil han gøre op med landets store handelsunderskud, som betyder, at et land køber flere varer fra udlandet, end man selv sælger til andre lande.

”Told er dog i høj grad en skat på den amerikanske forbruger. For når virksomhederne skal betale en told for at få deres varer ind i landet, vil mange løse problemet ved at sætte prisen op. Så i sidste ende bliver varerne blot dyrere i USA."

Ingen ønsker handelskrig

Rasmus Gudum-Sessingø forventer ikke, at USA vil indføre alle de toldsatser, som Trump taler om. Men nogle vil blive ramt, og her er det forventningen, at fx EU og Kina vil svare igen.

”Økonomisk er det svært at se visdommen i Trumps toldagenda, som stiller alle ringere inklusiv USA, og som heller ikke for USA er en god løsning på landets handelsunderskud,” siger han.

Derfor er det ifølge Rasmus Gudum-Sessingø mere sandsynligt, at tiltagene vil være begrænsede eller til forhandling.

Hvad er det værste, der kan ske?

Et worst-case scenarie er ifølge Rasmus Gudum-Sessingø en handelskrig med høje, bredt dækkende og permanente toldsatser, hvor EU og Kina m.fl. svarer hårdt igen, og nye gengældelser derefter ruller, hvilket vil medføre recessionstilstand flere steder, inden året er omme.

”Vi taler dog ikke om en effekt i størrelsesorden med finanskrisen,” lyder det.

Indtil videre har der ikke været en entydig reaktion på finansmarkederne:

”Finansmarkederne har reageret blandet på told-uroen siden Trumps indsættelse den 20. januar, hvilket også indikerer en grad af skepsis over for omfanget af Trumps toldtiltag,” afslutter han.

Læs mere i rapporten [PDF], hvor de økonomiske prognoser for verdensøkonomien bliver foldet ud.

Cæcilie Møldrup Hedegaard
Af Cæcilie Møldrup Hedegaard
04. marts 2025 kl. 16.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Business

1/0