Første tal fra Eksportbarometret: Forsigtig optimisme blandt danske eksportvirksomheder
Eksportbarometret, der hvert kvartal giver en indikator på, hvordan det går med dansk eksport, kan nu fremlægge de første resultater. Og der er optimisme at spore, konkluderer cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, som har analyseret på tallene.
”Barometret viser samlet set et nøgletal på 53. Det tal er kalkuleret ud fra et Diffusion Index, der går fra 0 til 100, og hvor 50 er uændret i forhold til udviklingen i eksporten. Det tyder altså på en forsigtig optimisme blandt de ca. 200 adspurgte eksportvirksomheder. Og det skyldes ikke mindst vaccine-udsigterne,” fortæller Niels Rønholt.
Corona skaber mere bekymring end brexit
I den første undersøgelse er virksomhederne blandt andet blevet spurgt til aktuelle begivenheder som brexit og corona. Rapporten viser, at hele 84 procent forventer, at corona vil få indvirkning på deres eksport i den nærmeste fremtid, hvoraf kun 36 procent af eksportvirksomhederne forventer, at brexit kommer til at påvirke eksporten.
”Corona ramte europæisk økonomi som en orkan, hvor brexit nok nærmere bliver en mild storm i det store billede. Det afspejler rapporten. For virksomheder, der eksporterer rigtig meget til Storbritannien, har brexit selvfølgelig stor betydning,” fortæller Niels Rønholt.
Knap 10 procent af dansk eksport går til Storbritannien, hvilket gør landet til det 4. største eksportmarked for Danmark efter Tyskland, USA og Sverige.
Ny præsident i USA
Eksportbarometrets rapport viser også, at de adspurgte eksportvirksomheder forventer en vis positiv effekt på eksporten, når Joe Biden overtager det amerikanske præsidentembede i januar 2021.
- Niels Rønholt
”Eksportvirksomhederne forventer, at valget af Joe Biden vil forbedre deres eksport. Det bunder med stor sandsynlighed i, at vi med Joe Biden må forvente, at der ikke kommer en ny eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina, og at han ikke har i sinde at presse på for nye handelsstridigheder med EU,” forklarer Niels Rønholt.
Dollaren er svækket
En anden væsentlig pointe, som Niels Rønholt fremhæver fra barometrets første rapport, er dollar-svækkelsen, som de adspurgte virksomheder angiver som væsentlig for deres eksportudsigter.
”Dollaren er siden foråret faldet med 10 procent over for den danske krone, og det har gjort det sværere for danske virksomheder at konkurrere på det amerikanske marked,” forklarer Niels Rønholt og pointerer, at dollaren endda godt kan falde yderligere i 2021, da den amerikanske centralbank holder renten meget lavt i USA:
”Afregner du din eksport i dollar, slår det direkte igennem som lavere indtægter i kroner, når dollaren falder, medmindre du har afdækket din valutakursrisiko på forhånd. Alternativt kan du selvfølgelig sætte dine priser op, men så åbner du døren for konkurrenter.”