Eksportbarometer: Prisstigninger er på retur
Prisstigninger har været et vilkår gennem de seneste år, og ikke blot forbrugerne men i særdeleshed også virksomhederne har mærket, at priserne på det meste har været på himmelflugt.
Siden slutningen af 2022 har vi set en aftagende inflation, og nu melder de danske eksportvirksomheder også om salgspriser, der stiger langt mindre end tidligere – eller endda falder.
I den nye Eksportbarometer-undersøgelse for andet kvartal 2023 svarer ni procent af virksomhederne, at de fortsat oplever store prisstigninger. Til sammenligning var andelen 31 procent i undersøgelsen fra december 2022 og 15 procent i marts 2023.
29 procent af virksomhederne oplever uændrede priser, mens andelen, der oplever små prisfald er steget fra 5 procent til 13 procent siden december 2022.
En af de virksomheder, der nu ser faldende priser i markederne, er VTI A/S.
”Vi oplever lavere efterspørgsel og et lavere aktivitetsniveau, der har øget udbuddet, og det har helt naturligt ført til beskedne prissænkninger. Vi er i møbelsegmentet, hvor vi oplever en stagnation på alle markeder. Vi er primært til stede i Europa, og der er relativt lav aktivitet over hele Europa,” siger CEO Jacob Wernberg.
Selv om det i første omgang rammer virksomhederne, når salgspriserne falder, er det for økonomer gode tegn på, at økonomien er på vej tilbage på et lidt køligere niveau end vi har set de seneste år.
”Her er der tegn på, at de store prisstigninger er på vej væk, og vi ser endda små prisfald. Det vil alt andet lige gøre, at den her periode med afmatning vil blive kortere eller i hvert fald mindre dyb, fordi centralbankerne skal hæve renterne mindre for at lande økonomien,” siger Jyske Banks cheføkonom Niels Rønholt og fortsætter:
”Virksomhederne vil måske synes, det er træls, at man ikke kan blive ved med at hæve priserne, og at kunderne måske holder op med at købe varerne, men det er vejen til en landing af økonomien, og at vi kan få konjunkturerne til at vende igen.”