Brexit-kaos når nye højder efter nederlag

Parlamentets klare afvisning af regeringens udtrædelsesaftale med EU gør en udskydelse af Brexit mere sandsynlig.
Af Jyske Bank
16. januar 2019 kl. 12.00
  • Parlamentets klare afvisning af regeringens udtrædelsesaftale med EU gør en udskydelse af Brexit mere sandsynlig.
  • Pundet styrkede sig umiddelbart efter afstemningen. Det indikerer, at markederne stadig opfatter et velordnet Brexit som det mest sandsynlige.
  • Det er også vores holdning, men usikkerheden er stor. Der er stadig en reel risiko for både en ny folkeafstemning om EU og et kaotisk ”no-deal” Brexit, som hovedparten af parlamentet ellers ønsker at undgå.

Udskydelse af Brexit mere sandsynlig efter det rekordstore nederlag

Theresa May og regeringen måtte i aftes indkassere det største nederlag i moderne britisk historie, da parlamentet nedstemte udtrædelsesaftalen med hele 432 mandater mod 202.

Umiddelbart efter nederlaget gjorde Theresa May det klart, at hun nu vil konsultere alle partier i parlamentet i et forsøg på at finde et kompromis omkring en udtrædelsesaftale med EU. Det giver et lille håb om et mere blødt Brexit med en tættere tilknytning til EU. Det øger også sandsynligheden for, at Brexit-datoen bliver skubbet længere ud i fremtiden, da størsteparten af parlamentarikerne ønsker at undgå et kaotisk ”no-deal” Brexit.

Pundet styrket efter afstemningen

Umiddelbart efter resultatet af afstemningen styrkede pundet sig mod USD, EUR og DKK. GBP/DKK er steget mere end 1 % fra 8,31 til 8,41 efter afstemningen og ligger dermed nu lidt højere end niveauet i går morges, hvor pundet ellers var svækket næsten 1 % op mod afstemningen.

Der har ikke været større ændringer på obligationsmarkederne efter afstemningen, mens futures på det britiske FTSE 100 faldt knap 0,5 % og dermed satte gårsdagens stigning over styr.

Markedsbevægelserne indikerer, at et velordnet Brexit stadig bliver opfattet som det mest sandsynlige. Usikkerheden er dog stor, og vi venter fortsat store udsving i pundet, som vil følge den politiske udvikling tæt.

Regeringen overlever formentlig aftenens mistillidsvotum

Men inden Theresa May kan gå i gang med at forsøge at samle opbakning på tværs af partierne venter en mistillidsafstemning i parlamentet i dag. Det tyder dog ikke på, at regeringen bliver væltet, da det lille støtteparti DUP (og i øvrigt også en række konservative Brexit-hardlinere) i aftes tilkendegav, at de fortsat har tillid til regeringen. Resultatet af mistillidsafstemningen ventes at foreligge i aften omkring kl. 20 dansk tid. Hvis regeringen mod forventning bliver væltet, betyder det efter al sandsynlighed, at der skal afholdes et nyt parlamentsvalg.

Nye forhandlinger med både EU og de britiske partier

Forudsat at regeringen overlever dagens mistillidsvotum, er der nu udsigt til bevægelse i den ellers helt fastlåste politiske situation i Storbritannien. Parlamentet har slået fast, at regeringen skal fremlægge en plan B senest på mandag, og Theresa May har derfor travlt, idet hun både skal starte nye forhandlinger med de øvrige partier og skal tilbage til EU for at bede om nye politiske tilkendegivelser.

EU har uofficielt signaleret, at de er parat til at udsætte Brexit, hvis det er nødvendigt med mere tid for at få en udtrædelsesaftale godkendt i parlamentet. 

Det er tvivlsomt, om EU kan gøre meget mere ift. den upopulære irske backstop, men til gengæld er det muligt, at den politiske erklæring, der supplerer selve udtrædelses-aftalen, kan trække i retning af et mere blødt Brexit og dermed en tættere britisk tilknytning til EU. En sådan aftale vil givetvis ikke være populær hos de konservative Brexit-hardlinere, men den vil formentlig kunne overbevise i hvert fald dele af oppositionen om at stemme for udtrædelsesaftalen. Det gælder især de Labour-medlemmer, der hverken ønsker et kaotisk ”no-deal” Brexit eller en ny folkeafstemning om EU.

Netop en ny folkeafstemning får større og større opmærksomhed, men selv om det umiddelbart kunne lyde fristende, så er det heller ikke noget let vej. Dels er befolkningen stadig lige splittet i EU-spørgsmålet, og dels ønsker mange politikere at respektere folkets ønske fra 2016 om at forlade EU.

Vi tror stadig på et velordnet Brexit trods de store risici

Vores holdning har hele tiden været, at det – formentlig efter flere afstemninger - ville lykkes at få godkendt en udtrædelsesaftale med EU, og at det også meget vel kunne indebære, at Brexit-datoen bliver skubbet længere ud i fremtiden. Det holder vi fast i.

Men usikkerheden er meget stor pga. den mudrede politiske situation. Risikoen for et kaotisk ”no-deal” Brexit er således fortsat helt reel, selv om størstedelen af parlamentet vil gå langt for at undgå det. Men også risikoen for at briterne fortryder og i stedet laver en ny folkeafstemning om EU er ganske stor.

Af Jyske Bank
16. januar 2019 kl. 12.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Business

1/0