Sådan påvirker coronakrisen økonomien netop nu. I Danmark og resten af verden
Der begynder at være grund til en smule optimisme – i hvert fald her i Danmark. De nyeste nøgletal ser nemlig gode ud. Det fortæller cheføkonom Niels Rønholt, der har analyseret den danske økonomi netop nu.
I resten af verden kan chefstrateg Ib Fredslund se, at krisen sætter nogle nye tendenser i gang. Blandt andet ser det ud til at globaliseringen vil gå i stå. Dels fordi virksomhederne nu har en interesse i at få produktionen fysisk tættere på hjemmemarkedet, og dels fordi regeringerne ikke har formået at samarbejde globalt om den globale pandemi. Måske kan krisen endda starte en såkaldt ’kold it-krig’.
Dansk økonomi i coronakrisen: Vi undgår de værste scenarier
Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, giver et overblik over dansk økonomi her ti uger efter nedlukningen: Situationen er fortsat usikker. Der kommer både gode og dårlige nyheder løbende, men det er værd at hæfte sig ved, at de gode nyheder er i flertal pt. De allerværste scenarier ser heldigvis ikke ud til at blive til virkelighed.
Chefstrategen: Et bud på verden efter coronakrisen
Hvilke trends ændrer sig efter coronakrisen? Jyske Banks chefstrateg, Ib Fredslund Madsen, ser på, hvordan de tre store aktører i økonomien – forbrugere, virksomheder og regeringer - potentielt kan blive påvirket af coronakrisen, også på længere sigt.
Det ser ud til at forbrugerne vil fortætte den forsigtige adfærd i en tid endnu, til gengæld vil den sociale distance efterhånden aftage og helt forsvinde. Vi er jo sociale væsner. Virksomhederne vil have fokus på at opbygge mere modstandskraft for at kunne håndtere næste eksterne chok. Regeringer over hele verden vil blive mere involveret i økonomien via blandt andet hjælpepakker, og de vil øge gælden for at finansiere hjælpen. Samtidig kan coronakrisen betyde mindre globalisering.