Jyske Bank er langt med finansiering af grøn elproduktion

Jyske Bank har i 2024 finansieret opførelsen af ca. 350 MW solceller samt gennemført refinansiering af to større porteføljer med en samlet kapacitet på ca. 70 MW. Den samlede elproduktion fra anlæggene forventes at være på mere end 400.000 MWh om året.
Dermed havde banken ved udgangen af 2024 nået godt 80 procent af sit 2025-mål for finansiering af grøn elproduktion.
Den enkelte husstands elforbrug afhænger af boligens type og størrelse samt antallet af beboere, men ser man på tværs af typer og områder, bruger en gennemsnitlig husstand ca. 4.000 kWh om året. Det betyder, at Jyske Bank i 2024 har været med i finansieringen af vedvarende elproduktion til det årlige forbrug i ca. 100.000 husstande.
Samarbejde med flere udviklere og investorer
Ansvaret for finansiering af vedvarende energi ligger i bankens specialafdeling, Renewable Energy. Og her betegner direktør Claus Simonsen 2024 som et år med tilfredsstillende udlånsvækst.
”Vi har finansieret fire store danske solcelleparker samt knap 40 vindmøller i Danmark og Tyskland. Det er sket i samarbejde med flere forskellige udviklere og investorer. Selvom solcelleanlæggene kan se ens ud, så varierer de væsentligt som investerings- og finansieringscases. Det skyldes primært, at nogle vælger at afsætte den fremtidige strømproduktion på spotmarkedet, mens andre vælger at sælge strømmen bilateralt – eller endda til flere købere via elsalgsaftaler, også kaldet power purchase agreements (PPA),” forklarer Claus Simonsen.
Ens anlæg – forskellige kommercielle modeller
I 2024 har Renewable Energy arbejdet meget på at forstå de særlige bilaterale elsalgsaftaler – aftaler, der langt fra er standardiserede.
”Vi ser en stigende tendens til, at aftalerne struktureres som en form for base-load, der garanterer bestemte volumener over en nærmere specificeret tidsperiode. Samtidigt indarbejdes der bodsbestemmelser, der pålægger anlægget en byrde, hvis der opstår forsinkelser eller manglende leverancer. Det er et risikoelement, som vi også skal forholde os til, når vi beregner finansieringen,” forklarer Claus Simonsen.
Samtidig er der kommet en ny type aktører, der garanterer aftag af strøm. Engang var PPA’er kun noget for store C25-virksomheder, men banken oplever i stigende grad, at også små og mellemstore virksomheder ønsker at købe grøn strøm – og her skal banken forholde sig til en anden kreditrisiko.
”Markedet er konstant i udvikling på flere parametre, og derfor er det vigtigt med en dedikeret afdeling som Renewable Energy, hvor specialisterne sidder med et godt indblik i de aktuelle forhold og risici,” understreger Claus Simonsen.
Han understreger, at det ikke kun er bankernes markedsforståelse, der er af afgørende betydning. Store investeringer kræver større banker. Ofte udgør investeringerne et trecifret millionbeløb – og her er det ikke alle banker, der kan følge med som enebank.
Tættere på målstregen – men udfordret
Finansiering til at understøtte den vedvarende elproduktion har længe været med i Jyske Bank-koncernens målsætninger. Helt konkret er ambitionen, at banken skal understøtte 5 TWh grøn elproduktion inden udgangen af 2025. Med finansieringen foretaget i 2024, er koncernen nu kommet 80 procent i mål.
Afstanden til målstregen svarer til produktionen fra yderligere 1.000 MW solceller eller ca. 300 MW vindmøller. Det er tæt på – men ikke uden udfordringer, fortæller Claus Simonsen og uddyber:
”Vi har set, at priserne er faldet fra et historisk højt niveau for et par år siden, men afregningen er stadig bedre end før COVID. Samtidigt har vi en stigning i antallet af timer, hvor elprisen er nul eller ligefrem negativ. På den baggrund har flere store aktører nedskaleret eller udskudt deres planer om at bygge flere anlæg i Danmark, og det smitter naturligvis af på markedsmulighederne. Det kan betyde, at vi i 2025 i højere grad vil kigge nærmere på mulighederne udenfor Danmark, fx Tyskland og Sverige. Og eventuelt også på flere forskellige teknologier."
