Højdepunkter fra Folkemødet 2019
Temaet for Folkemødet 2019 var FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, som er en global aftale om at løse verdens største klima- og miljøudfordringer inden 2030. Programmet indeholdt arrangementer og en lang række politiske debatter om emnet.
Folkemødet gav Jyske Bank lejlighed til at tale om nogle af koncernens vigtigste mærkesager i øjeblikket - nemlig bankens nylige indførelse af revisorpligt og modstand mod bonusordninger.
Hvidvask koster image - også i Jyske Bank
I en ”hard talk” gav Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, sit bud på, hvordan man kan genskabe danskernes tillid til banksektoren efter flere års skandalesager om hvidvask og svindel.
”I 2018 gik det op for mig, hvad hvidvask kan koste af image, også i Jyske Bank. Vi har gjort meget, og vi er begyndt at dyrke de tal, der rent faktisk er i vores system. Vi prøver at sætte en bom ned, der vil noget. Så når du kommer ind i Jyske Bank i dag og vil lave en indlånskonto eller bede om lån, og du har et selskab, der ikke er underlagt revisorpligt, så siger vi: Kære ven, vi vil have en revisor på, der er godkendt af os. Det har en meget gavnlig virkning.”
Et kontantløst Danmark
I debatten med Lars Trier Mogensen, politisk kommentator og redaktør på Føljeton, forklarede Anders Dam også, hvilke tiltag Jyske Bank har gjort for at skabe mere gennemsigtighed og minimere hvidvask.
”Siden sidste år har vi lukket alle kasser, vi har afskaffet 1000-kronesedlen, indført revisionspligt og lukket udendørs automater ned. Og vi har lige truffet en beslutning om at lukke de sidste ned, så når vi kommer til enden af året, skal man ind i Jyske Banks lobby for at hæve kontanter. Så mit forslag er at nedsætte en kommission, som skal finde ud af, hvordan Danmark kan blive stort set kontantfri.”
En grøn fremtid
Jyske Bank TV lavede to voxpops med gæster på Folkemødet. Spørgsmålene var, hvad verdensmålene betyder for dem, og om fire dages fokus på bæredygtige målsætninger rent faktisk vil få dem til at handle anderledes i hverdagen.
”Det betyder da meget med hele miljøet, og hvordan vi efterlader vores verden til vores kommende generationer,” siger Janne Holm, socialpædagog.
Gæsterne var enige om, at motivationen for at handle mere klimavenligt er der, og øges med et arrangement som Folkemødet, men at det er svært at ændre vaner.
”Når man er her, får man virkelig lyst til at gøre noget anderledes. Men jeg kan blive i tvivl, om det kommer til at ske, når man kommer hjem. Jeg vil gerne have mere vegetarisk føde derhjemme, men det er svært at få indført, fordi min far tror mere på de store ændringer,” siger Annemette Kofoed, studerende.
Temaanalyser
I anledning af Folkemødets tema om verdensmålene har Jyske Bank udgivet to temaanalyser. Her giver cheføkonom, Niels Rønholt, sit bud på, hvor Danmark har de største udfordringer med at nå FN’s verdensmål, og hvordan finansmarkederne lige nu vurderer de største danske virksomheder i forhold til bæredygtighed.