Jyske Bank A/S har tilbagefaldsplaner for situationer, hvor benchmarks ikke længere offentliggøres eller de ændres væsentligt.
Vores tilbagefaldsplaner, der er robuste og løbende vedligeholdes, gælder for kreditaftaler, låneaftaler og derivattransaktioner med mere, hvor der anvendes referencesatser, der kategoriseres som benchmarks ifølge Benchmarkforordningen.
Tilbagefaldsplaner aktiveres både når et benchmark ophører pludselig, fx på grund af særlige markedsforhold eller tekniske årsager og når et benchmark udfases med længere varsel, baseret på lovgivning, myndighedsanbefalinger, benchmark administrators beslutning eller lignende.
Ved pludseligt bortfald eller væsentlig ændring af et benchmark vil der kun være meget begrænset mulighed for, på forhånd at informere om ændringen.
Hvad betyder tilbagefaldsplaner for benchmarks for dig som kunde?
Hvis et benchmark, fx CIBOR3, ændres væsentligt eller bortfalder, og du har:
- en kredit- eller en låneaftale, hvor renten fastsættes med CIBOR3 + et tillæg
- indgået en derivattransaktion, fx en renteswap, hvor betalinger fastsættes med CIBOR3 + et tillæg
er der som udgangspunkt behov for, at der fremadrettet benyttes en ny, tilsvarende referencesats eller repræsentativ sats (erstatningsbenchmark) med udgangspunkt i bankens tilbagefaldsplaner. Du vil blive kontaktet og informeret om det givne benchmarks ophør eller ændring, hvilket erstatningsbenchmark der vil blive anvendt i stedet for samt, hvilke konsekvenser det har for dig.
Hvordan fastlægges et erstatningsbenchmark?
I nogle tilfælde har du allerede aftalt et erstatningsbenchmark. Hvis det er tilfældet, vil denne aftale fortsat gælde for dig, medmindre anvendelse af et andet erstatningsbenchmark end det aftalte er bestemt ved EU- eller national lovgivning.
Såfremt et erstatningsbenchmark indføres ved lov anvendes dette.
I alle andre tilfælde tilstræber Jyske Bank ved beslutning om fastlæggelse af et erstatningsbenchmark at agere i overensstemmelse med markedspraksis og følge officielle anbefalinger, anbefalinger fra benchmark administratorer og nationale samt internationale brancheorganisationer.
Er der endnu ikke udstedt relevante anbefalinger og en markedspraksis er endnu ikke etableret, fastlægger banken en alternativ sats som den anser som repræsentativ med udgangspunkt i de principper som internationalt generelt er lagt til grund for erstatningsbenchmarks.
Hvordan anvendes erstatningsbenchmarks?
Et erstatningsbenchmark kan afvige fra det oprindelige, aftalte benchmark, fordi det ofte måler et andet marked og derfor fastsættes på en anden måde. Derfor vil der med overvejende sandsynlighed også blive tale om at justere det oprindelige aftalte tillæg, således at den samlede nye rentesats/rentebetaling på bedst mulig måde svarer til den oprindelige, aftalte samlede rentesats/rentebetaling.
Hvordan fastlægges bankens tilbagefaldsplaner?
Jyske Bank koncernen har en Benchmark-følgegruppe, der følger udviklingen i benchmarks anvendt i Jyske Bank koncernen, og sørger for at tilbagefaldsplanerne løbende er opdateret. Benchmark-følgegruppen er ansvarlig for at pege på benchmarks, der forventes at kunne bruges som erstatningsbenchmark for et i Jyske Bank koncernen anvendt benchmark som ophører eller ændres væsentligt.
Ligeledes igangsætter Benchmark-følgegruppen de interne tilbagefaldsplaner når der opstår behov for at udskifte et benchmark med et erstatningsbenchmark.
Det er Jyske Bank koncernens intention, at Jyske Bank koncernens tilbagefaldsplaner vil afspejle den markedspraksis, der aftales på nationalt, nordisk og international plan, da benchmarks anvendes i transaktioner mellem banker m.m. og kunder på kryds og tværs.