Verdensøkonomien tør langsomt op

Verdensøkonomien har været robust overfor de høje renter, og Jyske Bank vurderer, at væksten generelt vil være lav i de kommende år, og derfor vil renten også blive sat ned.

Udsigt over vand. Bro og højhus i baggrunden.

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, Journalist

01. mar. 2024 12.00

I en ny prognose kommer Jyske Bank med sit bud på, hvordan de næste par år ser ud for verdensøkonomien.

Generelt er der udsigt til rentenedsættelser, men i øjeblikket er renterne stadig høje, og det holder økonomien i skak. I USA har der alligevel været positive tegn i økonomien. Flere er kommet i job, og landets BNP er vokset. Den udvikling vil sandsynligvis bremse op, men frygten for en amerikansk recession kan vi godt aflyse.

I Europa står økonomien stort set stille, mens økonomien decideret halter i Kina.

Inflationen er næsten overvundet

Perioden med rentestigninger har hjulpet på inflationen. De største centralbanker er nu tæt på at ramme målet om en inflation på 2 %, og derfor kan vi nu i stedet se frem mod lavere renter i den kommende tid.

”Centralbankerne har spillet en god 1. halvleg mod inflationen og har også været heldige. Så de kan sætte renterne ned. Men kan man erklære sejr mod inflationen? Det er vi ikke sikre på. Forude venter 2. halvleg,” mener Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank.

Alt i alt vil verdensøkonomien fortsætte med lav vækst og ikke de store ændringer i beskæftigelsen, hvis man ser på både 2024 og også ind i 2025. Og det er ikke en skuffende udsigt taget situationen i betragtning, lyder det fra Niels Rønholt:

”Det er tæt på den optimale landing efter inflationschokket.” 

Ingen økonomisk krise

Som en undsluppet heliumballon, bevægede inflationen sig op ad især i 2022. Med missionen om at få den ned igen, er renterne blevet skruet op, og europæernes forbrug er blevet mindre.

Det var med en kalkuleret usikkerhed, for kun tiden kunne vise, om renterne blev sat for højt op, hvilket kunne få store konsekvenser. Nu lader det til, at justeringen har været fint balanceret, lyder det i Jyske Banks prognose.

”Helt overordnet lader rentetrykket ikke til at være højt nok til at udløse krise i dansk økonomi, så vores hovedscenarie er fortsat mild afmatning.”

Danskerne sparer op

Det har vist sig, at arbejdsmarkedet i Danmark er ganske robust. Ikke mange går arbejdsløse rundt i øjeblikket, og der er generelt pæne lønstigninger i flere brancher i disse år. Men på grund af inflationen har mange alligevel spændt budgettet ind.

”Så danskerne sparer faktisk allerede relativt meget op trods de høje renter. Samtidig forventer vi rentenedsættelser fra ECB, som Nationalbanken vil kopiere. Det understøtter billedet af, at vi ikke får en dyb nedtur,” lyder det i prognosen.

De lavere renter bliver dog kun indført, hvis lønpresset falder generelt i Europa. For hvis renten sættes ned, og lønningerne samtidig fortsætter med at stige, vil inflationen kunne blusse op igen, og derfor regner man med, at renterne sænkes drypvis.

”Vi vurderer, at ECB vil gå forsigtigt til værks med lempelserne for at sikre sig, at inflationsspøgelset ikke popper op igen,” lyder det fra Tina Winther Frandsen, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

Læs mere om verdensøkonomien i 2024 og få uddybet udsigterne for Kina, Euroområdet, USA, UK, Norge og Sverige i den samlede prognose.