Guide til din boligjagt - huskøb for begyndere

Er du førstegangskøber eller har du bare brug for hjælp til at overskue boligkøbets faser? 
Mange har allerede kig på drømmehuset, mens andre leder på nettet for at finde det helt rigtige hus eller den perfekte lejlighed. Men det hele begynder i banken – så du ved, hvad du har råd til.

Vi hjælper dig på vej med en guide til boligjagten på dit drømmehus.

Fire skridt mod dit første køb

Hvordan køber man et hus? Boligkøbets 6 faser

1. Kend dine behov

En målrettet boligsøgning giver som regel det bedste resultat. Derfor er det en god ide at lave en ønskeliste, men vær samtidig opmærksom på, at hvis du vil have alle ønsker opfyldt, kan det tage rigtig lang tid at finde boligen – hvis den overhovedet findes.

2. Gå i banken

Den virkelige boligjagt starter i banken med en snak med din rådgiver om, hvor meget du kan købe hus for. Sammen regner I på, hvor meget din kommende bolig må koste i forhold til din økonomi. 

3. Boligjagten

Du kan starte din boligjagt på Bedste Hjem, der giver dig overblik over alle ejerboliger til salg – og du kan dele dine drømme og ideer med din familie og rådgiver. Kig også andre steder på nettet eller gå til en ejendomsmægler, der kan hjælpe dig med at finde den bolig, som matcher din økonomi og dine ønsker.

4. Boligens stand

Der er en række forskellige rådgivere, som kan hjælpe dig med at tjekke boligens stand - som også kan være et forhandlingspunkt. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med at læse din salgsopstilling og kigge på, hvilke udgifter boligen har. En byggesagkyndig kan gennemgå boligen og dens tilstandsrapport. En advokat kan hjælpe dig med de mange dokumenter forbundet med købet og sikre, at du ikke får skrevet under på noget, du ikke har lyst til. Du kan også få hjælp af en købermægler - hør, om det kan betale sig at smide penge efter.

5. Handlen

Du kontakter sælgers ejendomsmægler og afgiver dit bud enten ved at ringe eller sende en mail. Når sælger har accepteret dit bud, skal der laves en købsaftale. Når den aftale er underskrevet og godkendt af begge parter, er boligen din.

6. Overtagelsen

På dagen plejer man at aflæse diverse målere, tjekke at hårde hvidevarer fungerer og gennemgå boligens elinstallationer - lave et eleftersyn, fx om stikkontakterne virker. Derefter skal du lave en refusionsopgørelse, som sikrer fordelingen af udgifter mellem køber og sælger, så du kun hæfter for udgifter efter den aftalte overtagelsesdato.

Stødte du undervejs på ord, du ikke kender, er der hjælp at hente i denne boligordbog.


Råd fra andre førstegangskøbere

Få hjælp til boligkøbet

Har du brug for et hurtigt svar fra banken, for at komme videre med boligkøbet?  Læs mere om Boligklar på 2 timer

Jyske Køberrådgivning - nøglen til et nemt og trygt boligkøb


Kontakt mig om førstegangskøb af bolig

Noget gik galt. Prøv venligst igen senere.

Tak for din henvendelse

Vi vil kontakte dig i løbet af kort tid.
Du bliver ringet op fra et nummer, der starter med 89 89.
Vi ser frem til at tale med dig.