Visa/Dankort: Fakta om opdelingen for erhvervsdrivende

Her kan du som erhvervsdrivende få svar på spørgsmål om Jyske Banks deling af Visa/Dankortet.

mand betalingskort computer

Af Jyske Bank

15. jan. 2019 12.00

Her kan du som erhvervsdrivende få svar på spørgsmål om Jyske Banks deling af Visa/Dankortet.

Hvorfor deler Jyske Bank Visa/Dankort op i de to originale kort?

Når man betaler med Visa/Dankort i Danmark, er det som udgangspunkt Dankortet, som bliver brugt. Det er uhensigtsmæssigt for forbrugerne, da Visa-kortet stiller forbrugerne bedre ved indsigelser og giver en bedre dækningsgaranti for butikkerne. 

Vi ønsker at give forbrugere frihed til at kunne vælge, hvilket kort de bruger, og erhvervsdrivende frihed til at vælge, hvilke kort de tager imod.

Samtidig er det muligt at udvikle Visa-kortet med nye, spændende funktionaliteter og løsninger. Det kan kun lade sig gøre, hvis VISA/Dankortet opdeles.

Bliver det dyrere for butikker at tage imod rene Visa-kort?

Vi forventer, at konkurrence og volumen vil bringe priserne ned. Indløsningspriserne er fx lavere i Sverige, hvor det er ligeså billigt for betalingsmodtageren at modtage en kortbetaling som for en butik i DK – selvom Sverige ikke har et nationalt kort som Dankortet. 

Der kan ikke gives et entydigt svar på om det bliver dyrere for butikkerne. Det afhænger af, hvilken aftale forretningen har med indløseren af deres kortbetalinger. I nogle tilfælde vil det blive billigere, i andre tilfælde dyrere. Dankorttransaktioner koster et fast beløb/abonnement. Betaling med Visa-kort koster en procentdel af købet.

I Sverige betaler man ned til 0,26 % + 0,15 øre pr. betaling (2016). I Danmark ved vi at nogle betaler 1,75% + et fast gebyr oveni, når det er en kontaktløs betaling. Vi har historisk manglet reel konkurrence på indløsning i Danmark. Derfor anbefaler Jyske Bank, at erhvervsdrivende spørger forskellige indløsere om tilbud. Prisen er afhængig af antal, det gennemsnitlige købsbeløb og hvilken sikkerhed butikken vil have for sine betalinger.

Kæder som McDonalds og Sunset Boulevard har været igennem denne proces og opnået store besparelser.

Skal erhvervskunder, der har Visa/Dankort også have to kort?

Som udgangspunkt får alle to kort. Man kan også vælge kun at modtage det ene.

Hvordan er butikken sikret, når kunden betaler med Dankort

Hvis en kunde betaler med Dankort, og betalingen bliver trukket tilbage på grund af manglende dækning, er forretningen sikret 4.000 kr. hvis betalingen er gennemført med chip og PIN kode. Hvis købets størrelse overstiger 4.000 kr., kan beløbet derover være tabt.

Når det drejer sig om nethandel, er dækningen for forretningen 2.000 kr. 

Hvordan er butikken sikret, når kunden betaler med Visa?

Hvis en kunde betaler med Visa-kort, er der som udgangspunkt fuld dækningsgaranti for købet – med mindre der er tale om svindel. Her kan banken altså ikke trække beløbet tilbage på grund af manglende dækning på kundens konto. Du har altså derfor større sikkerhed for din betaling på et Visa kort – specielt ved større beløb. Det samme gælder i øvrigt for Mastercard og MobilePay.

Kommer Jyske Bank til at tjene ekstra på ændringen?

Som bank får vi 0,2% af beløbet til at dække alle omkostninger til Nets og Visa og til at få hævet pengene på kundens konto. Pt. giver det ikke overskud for Jyske Bank. Der er andre steder i værdikæden, hvor andre tjener penge. På sigt håber vi at kunne reducere omkostningerne for Jyske Bank og vores kunder.