4 ting, der gør det lettere at låne i banken

Nu kan du få et indblik i, hvordan din bankrådgiver tænker

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogen kan låne penge i banken, og andre ikke kan?

Når du beder banken om et lån, går din rådgiver straks i gang med at vurdere, om du er kreditværdig. Og det kan du faktisk selv gøre en del for at være.


De 4 råd, der gør det lettere at få ”ja” til et lån i banken, er:

1. Vis, at du kan spare op

Det kan godt være, at du aldrig har overtræk og kun bruger de penge, du har. Men hvis du bruger rub og stub af din løn hver måned og ikke har luft til at lægge penge til side, så tror din rådgiver heller ikke på, at du har penge til at betale et lån tilbage. Derfor skal du vise, at du kan spare op. Opret evt. en separat opsparingskonto eller en delsaldo på din Totalkonto, og opret en fast overførsel hver måned.

2. Afdrag på din gæld

Er du husejer, så kan det bedre betale sig at afdrage på din gæld end at spare op. Når du afdrager, bliver værdien af dine aktiver (huset) større end dit lån. Det mindsker bankens risiko ved at låne penge ud til dig og gør det nemmere at få lov at låne penge til fx en tilbygning eller et nyt køkken.

3. Giv plads til uforudsete udgifter

Forholdet mellem din gæld og din indtægt er også vigtigt. Når et ungt par køber et hus, vil deres gæld typisk være større end værdien af deres aktiver (huset). Men det behøver ikke at være et problem, hvis de begge har en god, stabil indtægt og mange år til at betale lånet af. Men bankrådgiveren vil alligevel være interesseret i at vide, om parret har penge nok til uforudsete udgifter samtidig med at de afdrager på gælden.

4. Læg budget

Dette sidste gode råd vil din bankrådgiver elske dig for at følge: Lav et budget over dine indtægter og udgifter - fx i Jyske Netbank.

Læs mere om, hvordan lægger et budget.

Der er naturligvis ikke garanti for, at du får et ja, hvis du følger rådene – men det vil forbedre dine chancer.