Tæt på Tænkepauser: Emojis


De smiler, blinker kækt med det ene øje eller vender øjne mod himlen, når vi åbner mails, sms’er eller er på Facebook og Instagram. Emojis er ikke til at komme uden om.

Denne gang har ”Tæt på Tænkepauser” besøg af Tina Thode Hougaard, der er sprogforsker ved Aarhus Universitet. I samtale med journalist Anne Kejser gør hun os klogere på, hvad emojis er for en størrelse – og hvad de kan.

”Emojis er ikke bare ligegyldig staffage i vores digitale kommunikation, men de små detaljers kunst. De giver nuancer til vores samtaler, som bogstaver ikke kan få frem, og en velvalgt smiley kan endda sikre, at vi ikke taber ansigt over for hinanden. Det lyder som pynt, men handler om store ting som identitet og minoriteter.”

Så, uanset om du hører til dem, der afskyr emojis og synes de forfladiger sproget – eller du selv elsker at bruge de udtryksfulde billedsymboler, så er der mere dybde i emojis end de fleste går og tænker på.

Samtalen tager afsæt i Tina Thode Hougaards bog ”Emojis”, der er en del af Aarhus Universitetsforlags bogserie ”Tænkepauser”. 

Se et kort portræt af Tina Thode Hougaard her.