Metaverse: Hvor gemmer næste kvantespring sig?

Det såkaldte metaverse er én af de tendenser, vi skal holde øje med de kommende år – i hvert fald ifølge de tre eksperter, der var på scenen til investeringsmagasinet Lille Fredag Live på Folkemødet.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

22. jun. 2022 12.00

Metaverse er en slags nyt ’internet i 3D’. Det er stadig under udvikling og på vej til at blive bygget op og blive ligeså strømlinet, som vi kender det almindelige internet i dag. 

”I skal tænke på 1990’ernes internet, når I tænker på metaverset. Dengang hvor alle grinede af internettet, for vi havde jo aviser, vi havde jo radio og en båndoptager. Det er lidt det samme, som sker lige nu i udvikling af metaverset,” siger Sofie Hvitfeld, fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning.

Hun opfordrer til, at vi hver især prøver nogle af de ting, som en dag bliver til metaverset, fx Virtual Reality-briller og augmented reality, hvis man får lejlighed til det. For det er puslespilsbrikker i det, der en gang bliver til metaverse. 

”Metaverset er en meget kompleks sag. Det er ikke kun Facebook, ikke kun VR, det er også augmented reality. Og så er der hele infrastrukturen fx den virtuelle økonomi, som ligger nedenunder med avatarer, med tøj du kan tage på og med ting, du kan dele virtuelt. Altså en helt ny forståelse af, hvad virkelighed er – i fremtiden vil den virtuelle virkelighed blive værdisat ligesom den fysiske virkelighed, og hvis man ser på de unges måde at være i disse verdener, så er det en værdiansættelse, som vi bliver nødt til at tage alvorligt,” siger fremtidsforskeren.

Hvem bestemmer i metaverse? 

Teknologiekspert og tv-vært Nikolaj Sonne har også store forventninger til metaverse, men samtidig en bekymring for den virtuelle verden, der bliver bygget op.  

”Metaverset føles som om, at man er sammen med nogen, og at kunne det over afstand, det er selvfølgelig mega-stærkt til alle mulige ting. Men der hvor jeg er forsigtig, det handler om: Hvis verden er det? Den verden vi står i nu, det er vores, vi har demokrati, og det er nogenlunde os, der bestemmer, hvordan tingene kører. Men hvis verden er vi i inde i computeren,” spørger Nikolaj Sonne. 

Mange tech-virksomheder, herunder Facebook, investerer i disse år enorme summer i metaverse.

”Facebook kaster rigtig mange penge i det her, og vi kan allerede nu se, hvordan Facebook ødelægger demokratier, og hvordan Facebook på mange måder er en meget skadelig virksomhed.  I metaverse kigger du ud gennem et vindue, og hvem bestemmer, hvad du ser?” spørger Nikolaj Sonne.

Endnu ikke på it-budgettet

Debatten foregik i Finansteltet, og derfor blev Ib Fredslund, der er chefstrateg i Jyske Bank, spurgt, om metaverse er noget, man skal investere i? 

Ifølge Ib Fredslund skal man måske klappe hesten lidt. Han henviser til en undersøgelse af, hvad it-chefer har budgetter til næste år. Her ligger cybersikkerhed på førstepladsen og kunstig intelligens på 3. pladsen, mens metaverse er helt nede omkring 10. pladsen.

”Så det kommer en gang ude i fremtiden, spørgsmålet er hvornår,” siger Ib Fredslund. 

De tre eksperter talte også om kunstig intelligens, våben, energi og kryptovaluta.