Borgen Late Night: Optimistisk statsminister

Som klar kontrast til de to tidligere års dystre åbningstaler slog statsminister Mette Frederiksen en håbefuld tone an, da Folketinget traditionen tro blev åbnet tirsdag. Se ugens udgave af BorgenLateNight med de to politiske kommentatorer, Lars Trier Mogensen og Jarl Cordua.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

05. okt. 2021 12.00

Økonomien buldrer derudaf, og beskæftigelsen er tilbage på et højere niveau end før coronakrisen. Statsministeren ser ligefrem en fremtid foran sig, hvor "det kribler og krabler" i en genoplivet natur, og hvor vilde orkideer og forglemmigej blomstrer i højmoser og heder, til højre og venstre.
Afsættet for åbningstalen var også noget nær perfekt for Mette Frederiksen: Mandag aften landede et historisk bredt forlig om en grøn reform af dansk landbrug. Fra Enhedslisten til Nye Borgerlige er der nu enighed om, at landbruget på den ene side skal forpligte sig på bindende reduktionsmål, men hvor de kontante virkemidler på den anden side endnu ikke er aftalt. Det vigtigste for S-regeringen er, at aftalen blev landet, og vel mærke lige inden åbningstalen.
Landbrugsaftalen er i substansen en sejr for de borgerlige partier, og særligt Venstres chefforhandler Troels Lund Poulsen fik held med sin hårde forhandlingsstrategi. Det mest opsigtsvækkende er, at Enhedslisten endte med at gå med, og parlamentarisk set er der tale om endnu en triumf for S-regeringen, simpelthen fordi klimaområdet nu er blevet mindre elektrisk. Alle betydningsfulde partier er med.