Borgen Late Night: Midten træder sammen

Ruslands invasion af Ukraine har vendt fuldstændigt op og ned på dansk politik. Pludselig er forsvarspolitik og energiuafhængighed kommet øverst på dagsordenen. Prioriteterne er ændret.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

01. mar. 2022 15.50

S-regeringen har foreløbigt klaret sig stærkt gennem krigens første og kaotiske faser, men vanskeligere spørgsmål venter: Hvordan vil statsminister Mette Frederiksen og flertallet i Folketinget reagerer, når de brutale vidnesbyrd om begyndende russiske krigsforbrydelser for alvor presser sig på? Er Danmark parat til at gå videre end våbenhjælp og økonomiske sanktioner?

Krigen i Europa har samtidig været et afslørende øjeblik for de politiske yderfløje. På den ene side, yderst til venstre, giver Enhedslistens Christian Juhl udtryk for opsigtsvækkende forståelse for Putin-regimets angreb. I et interview i dagens Jyllands-Posten udtaler han, at Ukraine har et ansvar for selv at have fremprovokeret krigen. Christian Juhl, som gennem hele sin ungdom var et aktivt og Moskva-tro medlem af DKP, er dog blevet sat på plads af Enhedslistens leder Mai Villadsen. Men måske er det for sent? Forvirringen kan næppe undgå at skade Enhedslisten.

På den anden side, yderst til højre, har Marie Krarup meldt sig ud af Dansk Folkeparti, fordi hun ikke selv mener, at hun har kunnet tale frit om netop Rusland. Krarup har bl.a. betonet, at Danmark har "et kulturelt fællesskab med Rusland", og hun har i flere år argumenteret ihærdigt for, at præsident Putin ikke har "onde intentioner", men snarere skal ses som en allieret. Men det blev for meget for DF's nye formand Morten Messerschmidt. Og dermed bøjer yderfløjene sig bizart nok mod hinanden: DKP'eren Christian Juhl og eks-DF'eren Marie Krarup er tæt på at ende med at stå samme sted.


Har du lyst til at få taget temperaturen på aktiemarkederne fra morgenstunden? På alle hverdage, direkte fra Jyske Banks finansielle kommandobro? Så tilmeld dig mailservice og få Jyske Morgennyt direkte ind i din indbakke hver morgen.