Borgen Late Night: Mettes reformplaner

Hør de to politiske kommentatorer Lars Trier Mogensen og Jarl Cordua diskutere regeringens reformplaner.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

24. aug. 2021 12.00

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sat sig selv i spidsen for en ny reformdagsorden med en stort anlagt konference om ‘Fremtidens Danmark’. Hele samfundstoppen er kaldt sammen i Fredericia for at diskutere, hvordan de største udfordringer skal løses i de kommende år – med Socialdemokratiet i front, må man forstå. Hun signalerer på én og samme tid, at corona-undtagelsestilstanden nu er ved være forbi, og mere klassisk politik derfor presser sig på, og at Socialdemokratiet er klar til en runde af reformer.

Endnu er der dog ikke kommet noget konkret på bordet. Mens hele 10 ministre taler vidtløftigt om store samfundsproblemer, er det stadig meget småt med praktiske løsninger. Statsminister Mette Frederiksen har således ikke løftet sløret for, hvad hun og S-regeringen rent faktisk har tænkt sig at foreslå. Men signalet er åbenbart også det vigtigste. Hun forsøger at ryste sig fri af skyggen fra Anker Jørgensen, og satser strategisk på et tættere partnerskab med erhvervslivet.

Virkeligheden kan dog ikke tales ved: I løbet af den seneste uge er regeringstoppen blevet kritiseret voldsomt for ikke at have forberedt retræten fra Afghanistan tilstrækkeligt omhyggeligt. Senest har et udvist bandemedlem formået at snige sig på et fly til København. Både udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen holdes ansvarlige for det kaotiske forløb. Er deres ministerposter i fare? Ender kollapset i Kabul med at få politiske konsekvenser i Danmark?