Borgen Late Night: Kamp om lønkroner

Socialdemokratiets store valgløfte om et lønløft til offentlig ansatte er på vej til at blive til virkelighed. Men det kommer dog langt fra til at gælde alle. Se ugens udgave af Borgen Late Night med de to politiske kommentatorer Lars Trier Mogensen og Jarl Cordua.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

20. sep. 2023 08.00

Socialdemokratiets store valgløfte om et lønløft til offentlig ansatte er på vej til at blive til virkelighed. Men det kommer dog langt fra til at gælde alle: Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er det først og fremmest SOSU-assistenter, sygeplejersker, pædagoger og fængselsbetjente, der kan se frem til flere lønkroner. Men hvad med alle de andre faggrupper, der også er mangel på? Udspillet synes dømt til at skabe splittelse. Og spørgsmålet er, om der overhovedet er nogen, som bliver glade.

Internt i SVM-regeringen er debatten om udenlandsk arbejdskraft samtidig blusset op. Sammen med Dansk Erhverv vil Moderaterne have flere unge ind udefra, gerne fra Afrika, mens Socialdemokratiet foreløbigt afviser tanken. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) vil hellere have unge danskere i arbejde. Men er det spil for galleriet? Står Danmark reelt over for en ny epoke med gæstearbejdere?