Borgen Late Night: Ja-siden står til sejr

Folkeafstemningen om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet er ikke afgjort, før stemmerne er talt op onsdag aften. Men tendensen er alligevel klar: Ja-siden har ikke alene ført solidt under hele valgkampen, men sågar også udbygget føringen her i slutspurten.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

31. maj 2022 14.30

Spørgsmålet er efterhånden kun, hvor stort ja-flertallet bliver: Nogle prognoser spår ligefrem det største ja-flertal i 50 år, siden den første folkeafstemning i 1972.

Nej-siden har ganske enkelt ikke formået at forvandle folkeafstemningen til et protestvalg, og samtidig har ja-siden lært af tidligere fejltagelser og ført en neddæmpet valgkamp. Timingen med krigen i Ukraine og efterdønningerne på Brexit tegner også til at have flyttet mange tvivlere. Måske vil debatten nu begynde om også at afskaffe de andre forbehold? Eller hvad? Hvor stort er stemningsskiftet egentligt?

På Christiansborg er rygterne om den kommende beretning fra Mink-kommissionen for alvor begyndt at svirre. Statsminister Mette Frederiksen (S) kan stå over for en væsentligt hårdere kritik end ventet. Samtidig er hendes forgænger, Lars Løkke Rasmussen, langt om længe klar med den formelle stiftelse af partiet Moderaterne. På søndag, på Grundlovsdag, lanceres det nye midterparti.