Tør jeg købe bolig nu?

Hvad er klogt, når man gerne vil købe bolig, hvor priserne er steget?

Hovedkontor med pylon og Jyske Bank logo

AfMikkel Høegh, Boligøkonom

Mar 26, 2018, 12:00

Når jeg holder fri, kan jeg godt lide at løbe en tur. Vi er en fem-seks stykker, der løber intervaller sammen et par gange om ugen på den lokale løbebane.

Forleden spurgte en af mine løbevenner mig, om jeg ville turde købe hus. Han var i markedet, han skal være far, og derfor er deres nuværende bolig – en andelslejlighed – formentlig for lille. Jeg indrømmer, at min ven er i bedre form end jeg. Mens min puls bankede op, causerede han i samtlige pauser mellem vores intervalløb over, hvor få kvadratmeter hus han kunne få for budgettet. Det til trods for to gode indtægter og stort set ingen gæld.

I første omgang blev mit svar lidt politikeragtigt. Dels var jeg stakåndet, permafrosten sad godt i lungerne i takt med, at vi fik flere og flere omgange i benene. Dels synes jeg faktisk, at det var et rigtigt godt spørgsmål, der ikke er et helt eksakt svar på.

Det med meget præcise og eksakte svar er en akilleshæl for økonomer. Økonomi er og bliver ikke en eksakt videnskab. Derfor er det svært at give sort-hvide svar.

Hav en lang horisont

Nu hvor jeg har fået pusten igen og sidder her på kontoret og tænker lidt over vores snak, så tør jeg godt være lidt mere fast i kødet. Ja, jeg tør godt købe en bolig lige nu, også selv om priserne er steget ganske meget ikke bare i hovedstaden, men også i andre store byer. Formålet lige i denne situation er jo en bolig til at bo i og med en lang horisont. Køber man bolig med det formål og med en god horisont, så har jeg svært ved at se, hvorfor man ikke skulle gå ind i markedet.

Der er dog nogle råd, jeg vil give min ven, som trods alt vil gå fra at være gældfri til at være dybt forgældet, hvis han lytter til mig.  

Slug en kamel

Han skal invitere sin kone på brunch på søndag. En rigtig god en af slagsen og han skal huske, at hun måske lige nu har andre smagsløg end vanligt pga. graviditeten. Udover at de selvfølgelig skal hygge sig, skal de have en god snak om at gå på kompromis. De fleste, som skal købe en bolig, må indstille sig på, at det er meget svært at købe den perfekte bolig.

Jeg forstår til fulde, at hvis man har et budget på 4-5 millioner, så ér det en kamel at sluge at skulle gå på kompromis. Til den pris synes det urimeligt, at man ikke skal have det perfekte palæ. Det kan han sikkert godt få, men så skal de gå på kompromis i forhold til, hvor lang tid de vil bruge på at pendle frem og tilbage mellem arbejde. Alternativt skal de vente rigtigt længe.

Vælg det rigtige kompromis

Det næste, han skal gøre, er at tænke over beliggenhed, og hvilken type bolig han køber. Nyere forskning viser, at de dyreste boliger faktisk er dem, der holder prisen bedst igennem kriser. Årsagen er, at der er nogen steder, hvor der bare altid er nogen, der gerne vil bo. Sagt med andre ord; i tider hvor priserne er steget meget, sker det, at nogen går lidt for meget på kompromis.

Man ser ofte, at de billigste boliger med dårligst beliggenhed ofte stiger og falder mest i pris. Så man skal ikke bare gå på kompromis, man skal gå på det rigtige kompromis. Det vil sige, at man er nødt til at have for øje, om andre også vil kunne bo i den bolig.

Få gnavet af gælden

Det sidste råd, jeg vil give ham, er at få gnavet af gælden. Jeg er optimistisk i forhold til boligpriserne til trods for, at der er bump på vejen, når man kigger længere frem – i form af højere renter og lignende.

Da jeg var barn, talte man om, at nybagte boligejere måtte leve af vandgrød. Det vil jeg ikke anbefale min ven – han er i forvejen kun skind og ben – men med de finansieringsmuligheder, der i dag, sammenlignet med slutningen af 70’erne, kan man nemmere finde en fornuftig løsning for en nybagt familie. Jeg bliver dog nødt til at sige, at den bedste beskyttelse mod stigende rente er og bliver afvikling.


Kom godt i gang med boligjagten

Inden I snakker med banken, kan I også selv prøve at regne på, hvor meget I kan købe for.

Vil du vide, om du har råd til en bestemt bolig? På bedstehjem.dk kan du kombinere boligsøgning med din økonomi og se, hvad en bolig koster netop dig.


Bonusinfo om Mikkel Høegh

Børsen har stillet Mikkel Høegh syv hurtige spørgsmål. Læs Mikkels svar og lær ham at kende.

Artikel om Mikkel Høegh fra Børsen