Stort fald på vej i dansk inflation

Dansk inflation står foran et stort fald i 2023. Vi vurderer, at inflationen i løbet af februar falder til 6-7 % fra 8,7 % i december trukket ned af elpriserne. Som forbruger kan man håbe på, at vi har set de største prisstigninger.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

08. feb. 2023 15.20

I vores prognose for 2023 bunder inflationen i 0,5 % i oktober og stiger til 1,9 % i december. Alt taler for fald i inflationen, men præcist hvor den lander, er selvfølgelig meget usikkert. Man kan ikke udelukke negativ inflation på et tidspunkt i år.

Hvad betyder de udsigter for den almindelige dansker? Niels Rønholt, Jyske Banks cheføkonom, forklarer:

"De fleste danskere oplever, at husholdningsbudgettet er strammet gevaldigt til det seneste års tid. Renterne er steget. Og ikke mindst er priserne steget. Man skal nok ikke sætte næsen alt for højt op efter, at priserne over en bred kam bare falder igen tilbage til de gamle niveauer. Men man kan i hvert fald håbe på, at vi har set de største prisstigninger. Og at prisudviklingen bliver mere normal. Sker det, vil inflationen også falde ret hurtigt. Men det er altså ikke det samme som, at priserne falder."

"Når det er sagt, så er eksempelvis elpriserne jo decideret faldet. Men det er mere et særtilfælde og ikke en generel tendens. I hvert fald ikke endnu."

Apostrof

Hvis vi skulle få negativ inflation, vil det mest af alt være en positiv nyhed. For så er det ikke mindst fordi, at lavere energipriser drypper igennem til alle andre priser.

Niels Rønholt, cheføkonom, Jyske Bank 

Vækker muligheden for negativ inflation bekymring? Risikerer vi, at forbruget går i stå, fordi folk venter på lavere priser?

"Hvis vi skulle få negativ inflation, vil det mest af alt være en positiv nyhed. For så er det ikke mindst fordi, at lavere energipriser drypper igennem til alle andre priser. Og det vil også åbne op for, at renterne kan falde. På den måde tror jeg, at effekten på økonomien vil være positiv," siger Niels Rønholt.