Skal forældrekøbet blive til et forældresalg?

Har du et forældrekøb, der på sigt skal overdrages til dit barn? Så kan det være en god idé at skynde sig lidt.

Ældre og yngre kvinde ved en bærbar computer

Af Jyske Bank

02. maj 2023 14.45

Årsagen til hastværket er de nye ejendomsvurderinger, der er på vej fra Vurderingsstyrelsen. Vurderingerne forventes at være markant højere end de nuværende offentlige vurderinger.

”De offentlige vurderinger, der gælder i dag, er fra 2011, og de nye, der er på trapperne, er fra 2020. Det er næsten 10 års prisstigninger, der kommer oveni, så det kan være en god forretning at lave overdragelsen, inden den nye vurdering kommer,” forklarer boligøkonom Mikkel Høegh.

Offentlig vurdering bestemmer prisen

Den offentlige vurdering er vigtig, når man sælger et forældrekøb til børnene, for det er en såkaldt familiehandel. Ved familiehandel må man sælge for en pris, der er 15% under den offentlige vurdering, så jo lavere vurdering, jo bedre en pris til børnene.

Når de nye ejendomsvurderinger kommer, må man sætte prisen 20% under den offentlige vurdering, men de ekstra procenter vil i de fleste tilfælde blive slugt af den højere vurdering. Især fordi det typiske forældrekøb er en mindre lejlighed i en større by, og denne type bolig er steget markant siden 2011, hvor de gamle vurderinger er fra.

Få solgt inden ny ejendomsvurdering

Så har man planer om at overdrage et forældrekøb til børnene, kan det betale sig at få det gjort snart.

”Hvis man er vidende om den nye vurdering, er det de nye regler, der gælder. Så snart den ligger i e-Boks, er man under de nye regler,” forklarer Mikkel Høegh.

Og hvornår gør den så det? Vurderingerne har været meget forsinkede, og indtil videre har kun cirka 150.000 boligejere fået deres nye vurdering. Men Vurderingsstyrelsen planlægger at sende 1,6 millioner vurderinger ud i 2023 – de fleste i løbet af efteråret.

Sådan gør du

Hvis du vil have overdraget en forældrekøbt bolig til dine børn, skal du have fat i en advokat, der kan ordne papirarbejdet for jer. Det økonomiske kan ordnes på flere måder.

”Barnet kan låne pengene af forældrene. Det kan man sætte op med et simpelt gældsbrev (familielån). Det unge menneske kan også låne til boligen i banken, og forældrene kan eventuelt kautionere, hvis der er behov for det,” siger Mikkel Høegh.

En enkelt faldgrube

Her i skiftet mellem gammel og ny vurdering er der dog en enkelt faldgrube, man skal passe på: Hvis salgsprisen er beregnet ud fra den gamle vurdering, så er det også det beløb, man skal låne i banken.

”Nogle kunne måske få lyst til at få banken til at vurdere boligen, for at få en højere værdi og dermed et billigere lån. Men det øjeblik, man får lavet en vurdering via banken, er man jo vidende om boligens højere værdi, og så skal familiehandelsprisen sættes efter den. Med andre ord skal man ikke forsøge at låne op i boligen ved en familiehandel,” siger Mikkel Høegh.