Sæson for en god bolighandel: Håndfaste råd til købere og sælgere

Det er sæson for at gøre en god handel nu. Håndfaste råd til boligkøbere- og sælgere.

Illustration af 3 huse under lup

AfMikkel Høegh, Boligøkonom

Dec 13, 2018, 12:00

Mikkel Høegh interviewer sig selv

Sidst men ikke mindst, er journalister på visse dagblade begyndt at interviewe sig selv. Jeg har derfor besluttet, at jeg vil være med på noderne. Jeg interviewer mig selv i denne blog.

Interviewer: God dag og velkommen til (med høflighed kommer man langt (red).)

Mig: Tak!

Interviewer: Hvis man nu skal ud og købe bolig, hvordan bestemmer man så den rigtige pris?

Mig: Den ”rigtige” pris på en specifik ejendom er en svær øvelse, og skulle nogen være i tvivl, så prøv at spørge hos Skattestyrelsen.

Selv ejendomsmæglere tager fejl og får sat en forkert pris. Det er ikke ligegyldigt, for det kan være svært at få solgt sin ejendom, hvis den er blevet udbudt til en for høj pris fra start. Det gennemsnitlige afslag på parcelhuse fra den første udbudte pris er 6,2 pct., og for lejligheder er det 4 pct. Afslagene er i øvrigt stigende og særligt her i vintermånederne er afslagene større.

Interviewer: Hvilke ejendomme gives der de største afslag på ved en handel?

Mig: Erfaringsmæssigt viser det sig, at jo længere liggetid der er på en ejendom, desto større afslag skal der typisk gives for, at ejendommen handles. I de kommuner, hvor der er de højeste gennemsnitlige liggetider, gives der typisk afslag på omkring 20 pct.

Interviewer: Du siger det er svært at sætte den rigtige pris, hvad er så den rigtige strategi?

Mig: Tallenes klare tale er, at man som sælger skal være realistisk. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at boliger sælges til det, som økonomer kalder tærskelpriser, men som min mor kalder favørpriser. Det betyder, at boligpriserne typisk går i spring på 1.995.000 kr., 2.250.000 kr. osv. Vælger man at lægge sig over en grænse, så sorterer man en række potentielle købere fra – det skal man undgå. Der er således evidens for, at man kan komme i den situation, at man får mere for sin bolig ved at udbyde den til lige under 2 mio. kr. fremfor at udbyde den lidt over.

Interviewer: Det er blevet meget moderne med ”news you can use” – så har du nogle særlige råd til boligsælgerne?

Mig: Ja. Gerne.

Interviewer: Det var nogle fine råd, har du også råd til dem, der skal købe?

Mig: Forhast dig ikke. Lad dig ikke rive med af stemningen – heller ikke selvom du ser på din drømmebolig. Og husk at vi lige nu er inde i vintermåneder, dvs. vi er uden for sæson, det gør afslagene større. Der er simpelthen sæson for at gøre en god handel.

Interviewer: Men kunne du ikke komme med nogle håndfaste råd – så jeg kan sige til min redaktør, at vi laver ”news you can use”?

Mig: Jo, her er tre gode råd

Interviewer: Et sidste frækt spørgsmål, hvad er den rigtige pris?

Mig: Den rigtige pris er præcis den pris, hvor der er en køber.

Interviewer: Ok og tak for din tid.

Mig: Selv tak og god jul.


Ønsker du personlig rådgivning om boligkøb i Jyske Bank, er du velkommen til at kontakte os døgnet rundt på 89 89 89 89