Kender du til forskudsopgørelsens faldgruber?

Har du købt bolig i år? Blevet gift? Gået på pension? Der er mange ting i dit liv, som kan påvirke din forskudsopgørelse og give et skattesmæk.

Vælg billede

Af Cæcilie Møldrup Sørensen, Journalist

12. nov. 2021 10.30

Snart bliver det muligt at rette i årets forskudsopgørelse, så der kan være flere gode grunde til at tage et kig på det seneste år af dit liv. Har noget ændret sig? Så skal det måske også ændres i din forskudsopgørelse.

I år kan man se sin forskudsopgørelse for 2022 den 18. november, og i følge Bettina Brask, der er formueøkonom i Jyske Bank, er det altid en god idé at tjekke opgørelsen – der er nemlig flere ting, man skal være opmærksom på.

Vi starter med din lønindkomst.

”Har man eksempelvis skiftet job eller er overgået til pension, så kan indkomsten stå forkert. Det gælder også, hvis overskuddet eller underskuddet fra egen virksomhed har ændret sig. Måske er man blevet iværksætter, og så skal indkomsten også rettes til,” lyder det.

Købt eller solgt bolig?

Boligmarkedet har været brandvarmt det seneste halvandet år, og der vil af den grund være en god håndfuld, som bør notere sig, hvis man er en del af den statistik.

”Hvis man har købt eller solgt en bolig eller omlagt sine boliglån, er det vigtigt, at man får set sine renteudgifter og renteindtægter igennem,” forklarer Bettina Brask.

Derudover har det betydning for ejendomsværdiskatten, så man skal altid tilføje eller slette bolig i forskudsopgørelsen, hvis man har købt eller solgt.

Ændringer i pension?

Også din pension kan ifølge Bettina Brask få indflydelse på, om du bør rette i forskudsopgørelsen.

”Måske har man tidligere år indbetalt til en privat pension, og derfor kan forskudsopgørelsen være forudfyldt med pensionsindbetaling. Men forventer man også at gøre det i 2022?”

Og hvis man har en arbejdsgiver, som indbetaler til ens alderspension, skal beløbet anføres på forskudsopgørelsen som B-indkomst. Hvis man ikke får det gjort, får man et skattesmæk.

Er du blevet gift?

Måske har du siden sidste år fundet din udkårne og er blevet gift, eller måske er du blevet skilt. Uanset din nye status, vil det få betydning for skatten, fortæller Bettina Brask.

”Her skal man være opmærksom på betaling af børne- og hustrubidrag og fordelingen af renterne på et fælles lån.”

Desuden skal man ligesom sidste år være ekstra opmærksom på befordringsfradraget. Efter corona-pandemiens indtog begyndte mange at arbejde hjemmefra. Men måske forventer du at være mere på din arbejdsplads i 2022? Eller måske har du skiftet job og bør slet ikke modtage befordringsfradraget længere.

Til sidst tilføjer Bettina Brask, at man bør sikre sig, at man bliver beskattet af bilens rigtige værdi, hvis man har ”fri bil” på sin arbejdsplads. Værdien kan eksempelvis have ændret sig, hvis man har fået ny firmabil.