Inflationen stiger – er mit lån stadig godkendt?

Når alting bliver dyrere, får man færre penge mellem hænderne. Derfor er det lige nu aktuelt at spørge, om det har betydning for ens boliglån, at rådighedsbeløbet skrumper?

Graf med opadgående kurve hamrer ind i indkøbspose, så varerne flyver ud

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, journalist

28. mar. 2022 11.30

Uanset hvor man kigger hen, er der efterhånden prisstigninger alle vegne. I den kommende tid vil det kunne mærkes i de fleste familiers månedsbudget, fordi priserne stiger hurtigere end lønningerne. Rådighedsbeløbet bliver altså langsomt spist.

Det kan give anledning til bekymringer over, om man kan beholde sit boliglån, der ofte har rådighedsbeløbet med i beregningerne og godkendelsen.

Mikkel Høegh, som er boligøkonom i Jyske Bank, ser på situationen og de mulige konsekvenser.

”Inflationen betyder, at boligejerne har mindre på bundlinjen. For nogle betyder det, at de må prioritere anderledes, og her er det oplagte at vælge luksus fra,” lyder det.

Vil banken justere lånet?

Finanstilsynet anbefaler, at en standardfamilie på to voksne og to børn har 15.000 kroner om måneden, efter de faste udgifter er betalt. Det specifikke tal for hver familie er selvfølgelig individuelt alt efter forbrug og behov.

Men hvad sker der, når rådighedsbeløbet falder markant? Kan banken eksempelvis finde på at justere i lånet?

Det korte svar er nej. Boliglån kan principielt godt opsiges fra bankens side, men ifølge Mikkel Høegh sker det yderst sjældent og typisk kun ved misligholdelse. Realkreditlånet kan ikke opsiges. Så hvad bliver konsekvensen?

”Man genovervejer ikke lånene, men vi må forvente, at flere måske kan have behov for henstand. Tilsvarende kan det i sidste ende betyde, at vi vil se flere tvangsauktioner og dermed tab,” fortæller Mikkel Høegh.

Ser du problemer i din økonomi?

Hvis man har sat sig stramt i sin boligøkonomi og kan se, at pengene ikke rækker, kan man roligt spørge sin bank til råds, lyder det.

”Man skal huske på, at banken er ens ven og ikke fjende. Banken har samme interesse som dig - nemlig at du kan betale dine regninger. Banken lever af at få sine penge tilbage og ikke bare at låne dem ud.”

Man kan eksempelvis få hjælp til, hvilke poster, der kan skrues på. Og jo tidligere man involverer banken, jo bedre.

”Det er nemmere at hjælpe, før det går galt, frem for når bunken af rudekuverter er så stor, at døren ikke længere kan åbnes,” slutter han.