Giv liv til konfirmationens pengegaver
Her i foråret begynder konfirmander og nonfirmander at springe ud rundt i Danmark. Det er en stor og festlig dag for de unge, og mange får samlet betydelige gavebeløb sammen. Lige til at bruge eller spare op. Men hvordan giver du bedst en pengegave som forælder eller gæst? Og hvor meget må du give?

AfBettina Brask, formueøkonom i Jyske Bank
17. apr. 2023 12.00
Husker du din egen konfirmation? For mit vedkommende er det ved at være mange år siden – nemlig i 1982. Med fin hvid kjole på sagde jeg ’JA’ på de rigtige tidspunkter i kirken, og herefter kunne jeg nyde familiefesten. Som andre konfirmander, så glædede jeg mig også til at få gaver og se, hvor mange penge det blev til.
En del af gaverne var smykker, som jeg med stor glæde tog imod. Men glæden ved pengegaverne var ikke mindre. På blå mandag med klassekammeraterne var det store samtaleemne, hvor meget vi hver især havde fået i pengegaver. Jeg havde fået 3.450 kroner i alt – nok til at købe det obligatoriske stereoanlæg, som helst skulle stå på ethvert ungdomsværelse i den tid. Anlægget indeholdt det hele – pladespiller, båndoptager og radio – i én kasse.
I dag ved konfirmander næppe, hvad et stereoanlæg er. Nu kigger de efter ny mobil eller iPad, eller måske PC. Men ofte vil der stadig være penge i overskud, selvom man køber ny mobil. Derfor kan det være en god ide at have en forhåndssnak med de unge mennesker om, hvad de forestiller sig at bruge penge på – og om der skal spares noget op til senere behov.
Pengegave på opsparing
Hvis en del af pengene skal gemmes til senere forbrug, så kan en gaveopsparing være en god ide.
Med en gaveopsparing sikrer du dig, at modtageren først kan hæve pengene senere i livet. Du vælger, hvor meget du vil sætte ind, og hvor længe opsparingen skal være bundet – dog mindst 2 år.
Beløbet kan investeres på gaveopsparingen, man så skal du være opmærksom på forskellige regler, alt efter om du er forælder eller anden gavegiver.
Hvis barnet modtager værdipapirer i gave fra forældrene, så beskattes det udbetalte løbende afkast – renter og udbytter – hos forældrene. Det samme gælder, hvis værdipapiret er købt for penge, som er modtaget fra forældrene. Fortjeneste eller tab på værdipapiret beskattes/fradrages derimod altid hos barnet selv.
Modtages gaven fra andre end forældrene – fx bedsteforældrene – så beskattes både det løbende afkast og fortjeneste/tab ved barnet.
Aktiesparekonto
Er konfirmanden eller nonfirmanden interesseret i at investere, så kan aktiesparekontoen være en mulig gave fra forældrene. Aktiesparekontoen kan oprettes til børn, og i dette tilfælde beskattes du som forælder ikke af avancen. Beskatningen ligger hos barnet.
Aktiesparekontoen giver mulighed for at investere i aktier eller investeringsbeviser på egen hånd. I 2023 kan der investeres for op til 106.600 kr. på kontoen. Normalt skal der betales 27 eller 42 % i skat af afkastet på aktier, afhængigt af afkastets størrelse. Med en Aktiesparekonto er skatten 17 % af afkastet årligt og beskatningen sker direkte fra kontoen.
Hvor meget må man give i pengegave?
Det er typisk forældre og bedsteforældre, som giver de største gaver. Det er da også en god anledning til at lade overskydende likviditet gå videre til næste generation. Der er dog grænser for, hvor meget man kan give, uden der skal betales afgift. Her i 2023 er grænsen for både hver forælder og bedsteforælder på 71.500 kr.
Pak pengene ind med MobilePay
Hvis du beslutter at give en pengegave, så vil jeg anbefale at du undgår kontanter. Det kan være utrygt at have mange penge liggende ved festen. Mit råd er, at du bruger MobilePay. Her kan du give gavekort på op til 10.000 kroner – endda i en flot indpakning.
Du kan vælge, at gaven skal dukke frem på modtagerens skærm på et bestemt tidspunkt, eller du kan give en gavekode, som modtageren selv skal taste ind i sin MobilePay.
Som du kan læse, så er mulighederne mange. Men det vigtigste er, at der bliver taget en snak med den kommende konfirmand eller nonfirmand, så det på forhånd er aftalt, hvor meget der skal bruges nu, og hvor meget der skal spares op til senere glæder.
Så kan alle nemlig slappe af og nyde festen. God fest og dejlig blå mandag.