En boligøkonoms tanker om at købe sommerhus
Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh deler sine tanker om at købe sommerhus. De omfatter både kvadratmeterpriser, renteniveau, muligheden for udlejning samt en af grundene til at købe.
AfMikkel Høegh, Boligøkonom
02. mar. 2018 12.00
En af de første vintermorgener, da jeg var nybagt boligejer, sad jeg og sluprede en hurtig kop kaffe, inden jeg skulle afsted til banken. Pludselig blev der banket meget hårdt på min dør – min første tanke var, gad vide, hvad politiet vil mig? Måske jeg havde boet lidt for længe inde på stenbroen.
Da jeg åbnede døren stod der tre hærdebrede mænd i gult reflekstøj – skraldemænd – som lige ville gøre opmærksom på, at det var helt urimelige arbejdsbetingelser for dem, at der ikke var ryddet for sne og saltet.
Min morgen blev pludselig meget dårligere, og jeg drømte mig langt væk til sommer, da jeg stod med blå kontorfingre og skovlede sne.
Vi tog til Vesterhavet den sommer. Varme var der nu ikke meget af. Vandet var hundekoldt og bølgerne højere end mig, men det blev alligevel en god ferie med fantastisk natur og tid til hinanden. Alt det kom jeg i tanke om forleden, da jeg igen skovlede sne - og fik tanken; er det nu, man skal købe et sommerhus?
Vi er langt fra pristoppen
De nyeste tal fra Finans Danmark viser, at en kvadratmeter sommerhus koster 14.478 kr. Dvs. at et hus på 65 kvadratmeter – jeg er ikke til den store luksus, men mere til et lille simpelt sommerhus med kaffe i en madamblå – koster lige knap 950.000 kr.
Til sammenligning kostede et sommerhus i 2006 mere end 18.000 kr. pr. kvadratmeter i snit.
Vi er altså ganske langt fra pristoppen. Det gælder i øvrigt også, hvis man er til mere luksus end jeg. Der er ikke så stor omsættelighed i de gamle og ikke så miljørigtige pool-huse. Så er man til den slags, kan man få mange kvadratmeter for pengene.
Ideen med et sommerhus bliver ikke mindre god af, at det lige nu kan finansieres med et fastforrentet realkreditlån med 2 pct. i rente. Smag lige på ordene 2 pct.
Priserne på sommerhuse har ligget i dvale siden finanskrisen og er hovedsageligt på vej op nu, fordi det er blevet muligt at belåne 75 pct. af sommerhuset med realkreditlån - før var det 60 pct. af værdien. Og desuden er der kommet bedre anvendelsesmuligheder for pensionister.
Køb sommerhuskøb for mindernes skyld
På grund af de mange sommerhuse til salg og forventningen til en stigende rente ville jeg ikke købe sommerhus for at gøre en god investering. Det skal være for at bruge det og få endnu flere gode minder lagret i hippocampus. Sommerhuspriserne kommer til at stige yderligere, men lur mig, om ikke man kan hente et højere risikojusteret afkast på andre typer af aktiver.
Tallene tyder på udlejningsrekord til sommer
Tyskerne er vilde med de danske klitter. Ikke så meget på grund af vejret, men mere på grund af den kedelige geopolitiske situation i Tyrkiet, som ellers er et af deres foretrukne feriesteder. Rolige Danmark er med andre ord blevet et hot feriested, så udgiften til et sommerhus kan eventuelt suppleres med udlejning.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der på denne tid af året aldrig har været booket flere feriehusovernatninger. Det tyder på en ny udlejningsrekord i år.
Så det kan da godt være, at tiden er inde til at rette sine øjne mod sommerhusmarkedet og gøre drøm til virkelighed.
Godt forår!