Dyre energipriser kan ændre din boligs værdi

Mange bliver ramt af de dyre energipriser og mærker forskellen i budgettet. Men faktisk kan din boligs værdi også ændre sig, lyder det fra boligøkonom Mikkel Høegh.

Tre ben med striksokker på op af radiator

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, journalist

10. feb. 2022 10.30


Opdateret den 28. feb. 2022


Vi har efterhånden hørt adskillelige advarsler om, hvordan energipriserne skyder i vejret for tiden. Og med den seneste udvikling i Ukraine vil priserne med stor sandsynlighed fortsætte i samme retning.

Desværre kan der for nogle være flere konsekvenser end den umiddelbart voksende post i budgettet.

Nogle rammes mere end andre, fordi der er stor forskel på, hvad man har af energikilde, fortæller Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

”Rigtig mange boligejere har gas, og det kan mærkes lige nu. Det virker faktisk som en slags rentestigning - som en regning der i første omgang ikke kan gøres så meget ved, men som tager penge fra rådighedsbeløbet,” lyder det.

Boligen falder i værdi

Men foruden et lavere rådighedsbeløb kan man faktisk også risikere, at selve boligen mister værdi, ifølge Mikkel Høegh.

”Stigende energipriser og et højt forbrug vil gøre en ejendom mindre værd sammenlignet med en tilsvarende ejendom med et bedre forbrug. Så det her giver et mærkbart incitament til at lave forbedringer,” siger han.

I en tid med stigende energipriser i det omfang, vi lige nu oplever, er det altså ikke ligegyldigt, hvordan din bolig bliver varmet op.

Undgå prisfald

Hvis man vil undgå et eventuelt fald i boligens værdi, er der forskellige muligheder. Her er det ifølge Mikkel Høegh individuelt, hvad der kan gøres.

”Hvad kan man så gøre på langt sigt? Her kan man være nødt til at overveje, om man skal investere sig ud af problemet. Så det er en oplagt mulighed for at få en energikonsulent ud og se, hvad man kan gøre ved de enkelte ejendomme,” råder han.

Du kan både lave ombygninger og boligforbedringer alt efter, hvor meget du vil kaste dig over. Og er din bolig energimærket, kan du søge tilskud til energiforbedringer gennem den såkaldte Bygningspulje, som åbnes igen her i 1. kvartal.