Brug den ekstra time på din pension og dine drømme

Overgangen til vintertid giver en ekstra time. Den er godt givet ud på at tænke over, hvad der er vigtigst i livet.

Formueøkonom Bettina Brask

AfBettina Brask, Formueøkonom

Oct 28, 2021, 13:00

Lige om lidt går vi fra sommertid til vintertid. Når jeg ser ud af vinduet er der perioder, med det flotteste solskin, hvor jeg tænker på sommer og varme. Men når jeg går udenfor, så mærker jeg straks kulden, som fortæller at vinteren er på vej.

Her ved overgang til vintertid får vi en ekstra time foræret. Den kan du bruge til at sove lidt længere eller spise en lækker morgenmad, men jeg vil anbefale, at du bruger den ekstra time til at overveje, hvad der er vigtigst for dig. Hvilket liv vil du gerne kunne leve for din pension? Hvad drømmer du om? Og så er der de tunge og svære spørgsmål: Hvad er vigtigst for dig, hvis du ikke længere kan arbejde? Og hvis du dør – hvad er det så vigtigst for dig at have sikret.

Når du har tænkt over disse spørgsmål, så kan du bedre afgøre, om dine pensioner og forsikringer er de rigtige for dig. I dag får næsten 4 ud af 10 personer faktisk brug for deres forsikringer på pensionen, før de når pensionsalderen. 

Hvis du ikke kan arbejde mere …

Sker der noget, så du mister arbejdsevnen i en kortere eller længere periode, så får du brug for forsikringsdækningen ’tab af erhvervsevne’. Den kan sikre dig en økonomi, hvor du stadig kan bevare din bolig eller den levestandard du har i dag. Men for at finde den dækning, som passer til dig, skal du stille dig selv en række spørgsmål:

Hvad vil det betyde for dig, hvis der går 5.000 kroner mindre ind på lønkontoen hver måned? Eller hvis det er 10.000 kroner mindre? Hvad er det værd for dig, at du kan bevare dit nuværende hjem og levestandard i en svær situation?

Vær i øvrigt opmærksom på, at nogle dækninger ved tab af erhvervsevne kun udbetales, hvis man tilkendes en offentlig førtidspension. Hvordan er reglerne mon i din aftale?

Hvis du var død i går …

Du sidder heldigvis og trækker vejret og læser om pension, så det er svært at forestille sig, at du ikke længere var her. Men prøv alligevel. Hvad ville du ønske, at der skulle ske med din formue, dine pensionsudbetalinger eller din livsforsikring. Hvem skal have pengene udbetalt ved din død? Og kommer der nok til udbetaling?

Der er en række svære spørgsmål, du skal svare på for at finde den rigtige dækning. Og dine behov afhænger af din situation. Har du familie, som skal sikres efter din død? Og hvis du har, skal de så kunne blive boende i jeres bolig i årene fremover? Vil du sikre familien den samme økonomi i de kommende 5 år eller mere? Og vil det fx betyde noget for dig at sikre en årlig udbetaling til dine børn, så de får lidt ekstra at forsøde tilværelsen med.

Når du har svaret på disse spørgsmål – og andre der er vigtige for dig – så er du kommet tættere på den bedste løsning for dig. Mange oplever, at det giver en god fornemmelse.

Drømmene om det gode liv i fremtiden

Nok om dystre perspektiver for denne gang – for heldigvis oplever de fleste af os at få et seniorliv, hvor vi selv får glæde af vores pension. Og her kommer drømmene ind i billedet.

Hvis du prøver at forestille dig selv som 70-årig og 80-årig, hvordan skal dit liv så se ud? Hvor er du henne? Bor du samme sted eller drømmer du om et helt andet liv. Drømmer du om et liv, som de seniorer du kender i dag, eller ønsker du noget helt andet. Prøv om du kan finde på tre ting, som du tror vil være vigtigst for dig i dit seniorliv.

Min erfaring er, at det giver en god afklaring at tage en stille og rolig dialog med sig selv – og har du en samlever eller ægtefælle, så tag meget gerne snakken sammen. På den måde bliver du samtidig godt klædt på til en snak med din rådgiver, så I sammen kan se om din pension lever op til dine forventninger og drømme.

Som sagt får 4 ud af 10 brug for pensionens forsikringsdel inden de fylder 67 år. Derfor er mit råd her, hvor urene skal stilles tilbage, at du bruger den ekstra time på at tænke over de nævnte spørgsmål på en rolig søndag – og derefter aftaler et møde med din rådgiver.

God weekend og god fornøjelse med at komme på den sikre side.