Boligråd: Få det bedste ud af de negative renter

Selv om mange mener, at den nuværende pengepolitik med negative renter og en seddelpresse i høje omdrejninger kører vores økonomi ud over skrænten, er vi, der lever nu, nødt til at navigere i det. De negative renter er virkeligheden lige nu – få det bedste ud af dem.

Pylon med Jyske Bank logo og hovedbygning i baggrunden

AfMikkel Høegh, Boligøkonom

27. jan. 2020 12.00

Mikkel Høegh

Siden jeg var en lille lømmel, har jeg elsket at stå ved havets bred og betragte horisonten. Kniber man øjnene sammen, har jeg altid synes, man kan fornemme, at jorden er rund. Det er svært at sige, om det er tilfældet, eller det blot er fordi, jeg ved, jorden er rund.

Denne viden havde man ikke før Kopernikus påtog sig opgaven at fastlægge påsken præcist tilbage i 1514. I forbindelse med det udviklede han sin teori om, at jorden var rund. Dengang var det unormalt at tro, at jorden var andet end flad som en pandekage, og horisonten var en skrænt, man sejlede ud over.

Ny viden kan ændre opfattelsen af ting. Sådan er det også med økonomi. I begyndelsen af 90’erne, hvor matematik for alvor gjorde sit store indtog i de økonomiske modeller, præmierede man studenteropgaver, der på elegant vis kunne forhindre, at renten blev negativ. Den matematiske mulighed med negativ rente blev opfattet som en irriterende hjørneløsning.
Virkeligheden har overhalet den opfattelse, og nu handler det om at få det bedste ud af negative renter. Her er forslag til, hvad man kan gøre, hvis man er boligejer.

Spar penge ved at nedbringe gæld

Selvom renten er faldet dramatisk med over 300 basispunkter de sidste par år, og sågar er blevet negativ på en del realkreditlån, koster det stadigvæk penge at have et lån for langt de fleste.

Der kan være penge at spare ved at nedbringe sin gæld og særligt, hvis man har dem stående på en konto.

  • Det kan gøres ved: At foretage et ekstraordinært afdrag eller ved at vælge et lån, der afdrager lånet hurtigere. Det kan være attraktivt fremfor at have penge på kontoen, der i bedste fald er til nul - i værste fald koster penge.

Ejendomsmarkedet giver positive afkast

Ser man generelt på ejendomsmarkedet, giver ejendomme lige nu positive afkast over en bred kam. Sammenholder man afkastene på ejendomme med en ti-årig statsobligation, ser det attraktivt ud. Der er naturligvis meget store geografiske forskelle, men i de større byer understøttes udviklingen af en stigende befolkningstilvækst.

I en længere periode har vi set, at professionelle investorer sætter penge i ejendomme - særligt boligudlejning. Har man som privat en vis formue, kan det naturligvis også være attraktivt at placere nogle penge i ejendomsmarkedet og udnytte de lave renter. Det kan man gøre ved at købe en ekstra bolig og leje den ud. Det kræver dog en stærk økonomi.

Et sommerhus kan være lykken

Den ekstra ejendom kan også være et sommerhus. Sommerhuse er luksusgoder, og de har derfor ligget underdrejet under finanskrisen, men der er gang i det marked igen. Det er rent faktisk her, vi ser de største prisstigninger på ejendomme netop nu.

Klimainvesteringer

Når boligpriserne stiger, og finansieringsomkostningerne er lave, så er det oplagt at investere i boligen.

PS

Selv om mange mener, at den nuværende pengepolitik med negative renter og en seddelpresse i høje omdrejninger kører vores økonomi ud over skrænten, er vi, der lever nu, nødt til at navigere i det.

Så er det muligt, at vores oldebørn kommer til at trække på smilebåndet over, at vi ikke var klogere. Men før år 1500 var der ikke noget skib, der faldt ud over horisonten, så mon ikke også vores økonomier består, selv om vi lige nu ikke er i smult vande.