Boligpriserne falder

Hvorfor nu det? Og hvad skal man gøre, hvis man står overfor at købe eller sælge bolig?

Villavej med huse

Af Jyske Bank

13. sep. 2022 12.40

Efter mange år med høje stigninger i boligpriserne viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks nu, at salgspriserne falder. Endda for anden måned i træk. I juli faldt prisen på ejerlejligheder 1,5% og august 1,6%. Prisen på villaer og rækkehuse er faldet med 1% i juli måned og 0,5% i august.

Boligøkonom Mikkel Høegh forklarer, hvorfor priserne falder, og kommer med et godt råd til både boligkøbere og -sælgere.

Hvorfor falder boligpriserne?

”Det er de stigende renter, der viser sit grimme ansigt. Når man skal låne til en bolig, tager banken udgangspunkt i den faste rente. For et år siden var den 1%, nu er den 5%, så boligkøbere bliver simpelthen godkendt til at låne et lavere beløb. Derfor køber de billigere boliger eller forhandler prisen ned. Og det giver prisfaldet.

De stigende energipriser trækker lidt i samme retning, fordi de spiser af det rådighedsbeløb, en køber har. I Danmark er der dog også noget, der trækker i den anden retning og holder priserne oppe: Vi har et lavt udbud af boliger og høj efterspørgsel, som holder priserne oppe, og det tager faktisk brodden lidt af rentestigningerne,” forklarer Mikkel Høegh.

Bliver det værre?

”Ja. Der er ikke tvivl om, at der kommer yderligere prisfald. Tingene skal tilpasse sig. De største prisfald vil dog komme de steder, hvor priserne også er steget mest i de senere år. 

I den nærmeste fremtid spiller sæsonmønstre også ind: Boligmarkedet har det altid lidt sværere i den mørke tid, og nu kan vi så lægge høje renter og energikrise oveni,” siger Mikkel Høegh.

Hvad skal man gøre som køber?

”Som kommende boligkøber skal man egentlig bare være fornuftig: Købe efter sit behov og tænke langsigtet, for så retter boligmarkedet sig. Hvis man har tidshorisont på mindst 5-10 år, så skal det nok gå,” siger Mikkel Høegh.

Hvad skal man gøre som sælger?

”Som sælger skal man desværre være meget realistisk. Man ser måske, at naboen har solgt bolig til en høj pris, og vil have det samme eller mere. Men det kan bedre betale sig at være realistisk fra start end at slå af prisen undervejs. Al erfaring viser, at man ender med at få en lavere pris, hvis man starter højt og slår af, sammenlignet med en skarp pris fra start og et hurtigt salg,” forklarer Mikkel Høegh.

Er det godt eller skidt, at boligpriserne falder?

”Ingen af delene. Vi er bedst tjent med stabile boligpriser. For når der er høje stigninger, så er der også store fald, og samfundet har en tendens til at gå lidt i stå, når boligpriserne falder. Set i det lys er det OK med en lille opbremsning nu, for boligmarkedet har været lidt foran lønudviklingen.

Vi maler heller ikke fanden på væggen. Økonomien er stærk, og vi har en høj beskæftigelse, så vi er i en god situation i forhold til, hvordan det var op til finanskrisen," siger Mikkel Høegh.