Boligøkonomen: Køb et sommerhus, du også gider besøge om fem år.

Coronakrisen har sat fokus på danske sommerhuse. De er blevet humlebien, der buldrer derudad i en krise. Uden at lyde som Kedelig-Karl, ser jeg bestemt en risiko i øjeblikket, når jeg ser på al den hype, der er om sommerhusene netop nu.

Boligøkonom Mikkel Høegh foran sommerhus

AfMikkel Høegh, Boligøkonom

Jun 08, 2020, 12:00

Euforien vil næsten ingen ende tage. Der er noget om sommerhuse her, der og alle vegne. Bevares – der er meget godt at sige om sommerhusmarkedet lige nu. Og man skulle tro, at en boligøkonom som jeg, ville se på det som en kat, der ser en skål fløde. Men jeg tror, det er nødvendigt lige at slå koldt vand i blodet.

Der kan være mange gode grunde til at købe et sommerhus, men jeg vil ikke råde nogen til at lade sig gribe af eufori, når de handler.

Uden at lyde som Kedelig-Karl, ser jeg bestemt en risiko i øjeblikket, når jeg ser på al den hype, der er om sommerhusene netop nu - og slutsedlerne skrives under hurtigt.

Apostrof

... det er muligt, at denne coronakrise bliver krisen, hvor sommerhusmarkedet bare buldrede derudad som en anden humlebi

Køb sommerhus efter langsigtet behov

Sommerhuse er og bliver et luksusgode, og omsætteligheden på luksusgoder falder typisk i takt med, at konjunkturerne går ned. Sådan har det historisk været, når man går alle kriserne igennem. Når omsætteligheden går ned, så er der i sidste ende kun prisen at fire på, hvis man har behov for at realisere sine penge.

Det betyder, at man ikke nødvendigvis kan tage for givet, at man kan holde skindet på næsen. Økonomiske kriser kommer og går, og det er muligt, at denne coronakrise bliver krisen, hvor sommerhusmarkedet bare buldrede derudad som en anden humlebi. Men så er det måske bare den næste krise, der igen rammer sommerhusmarkedet.

Den sikre strategi

Noget den nuværende krise må lære os er, at der altid sker noget uforudset. Så den sikre strategi er, at man køber sommerhus efter behov og ikke efter en hurtig gevinst. Køber man noget, man selv har glæde af undervejs over en længere årrække, så klarer man formentlig også lidt prisudsving.

Hvor vil jeg holde ferie om fem år?

Hvis man er i markedet for at købe et sommerhus, er det vigtigt at være realistisk. Så selv om der er kø omkring espalieren ved havemuren på søndag, når der er fremvisning, så er det måske lige der, man skal tænke over, hvad ens kedelige onkel ville sige.

Sommerhuse er ikke kun fornøjelse i form af hygge og havefester. Det er også arbejde og vedligeholdelse. Det betyder, at det koster tid og penge at have et sommerhus.

En anden ting der er værd at have med i ligningen er, at når man nu bruger sin tid og sine penge her, kan man så se for sig, at man også gider holde ferie i det pågældende hus fem år i streg?

Ét er lige nu, hvor man ikke rigtigt kan rejse nogen steder hen, medmindre man vil en tur til Nordtyskland eller Norge. Men hvad med, når verden er blevet mere normal igen? Når vennerne booker en tur til Nice, søsteren sender en Snapchat fra Sicilien og børnenes klassekammerater fortæller, at de i år skal på hike i Vietnam? 

I min optik er det super vigtigt at være afklaret her.

Køb af et sommerhus vil alt andet lige få betydning for ens økonomiske råderum og ens manøvremuligheder.

Man skal huske, det ikke er unormalt at se liggetider på to år eller mere på sommerhuse - selv i almindelige tider.

Hvis alt er fjong, så er det godt, og man skal bare købe og nyde huset sommer efter sommer.

Apostrof

Uden at lyde som Kedelig-Karl, ser jeg bestemt en risiko i øjeblikket, når jeg ser på den hype, der er om sommerhusene - og slutsedlerne skrives under hurtigt.

Lige nu er der få sommerhuse til salg, for ejerne bruger dem formodentligt selv i år, og priserne stiger. Men tænk over, når du er i markedet som køber, at den historie kan være helt anderledes til næste år, hvis der er mange, der får sig forkøbt i år.

Til sommerhussælgerne

Jeg er blevet spurgt, hvilket råd, jeg vil give sælgerne af et sommerhus – og det er: Jeg ville ikke vente.

Hvis jeg havde besluttet mig for at skulle sælge mit sommerhus, så ville jeg nok trykke på knappen nu. Der er godt gang i markedet og man kan være heldig at sommerhuset kommer ud i en budrunde.

 


Smartphone på Jyskebank app'en


Brug for en snak om ombygning?

Ring til os på tlf. 89 89 89 89
eller
Bliv kontaktet