Boligøkonom ser ind i 2022 efter ny rekord på boligmarkedet

Antallet af huse til salg er faldet til det laveste niveau siden 2010. Det lave udbud kan give stigende boligpriser, men måske kan forårets bolighandler genskabe balancen.

Vælg billede

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, Journalist

Feb 03, 2022, 11:30

Som en nærmest forudsigelig efterfølger slår 2022 allerede nu en milepæl i boligmarkedet, efter 2021 leverede den ene rekord efter den anden. Det viser nye tal fra Boligsidens udbudsstatistik.

Hvis du er på boligjagt, er det måske en halvtrist nyhed, for der er nemlig rekordfå huse til salg i øjeblikket. Faktisk er mængden af huse til salg ikke set lavere siden 2010. Det lave udbud giver som regel stigende priser, men Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank, er ikke helt så bekymret.

”Umiddelbart giver lavt udbud jo anledning til stigende priser. Men lur mig om ikke boligudbuddet stiger ret meget når foråret sætter ind – det tror jeg. Sådan plejer det at være. Vi ser altså også, at der er færre bolighandler og at boligpriserne ikke stiger så meget. Så jeg tror nok det hele skal gå, men markedet skal lige finde en ny ligevægt ovenpå corona-chokket,” lyder det.

Rekordfå huse til salg

På et år er antallet af villaer og rækkehuse til salg faldet med syv procent. I begyndelsen af februar var der 22.736 villaer og rækkehuse til salg, hvilket er det laveste antal siden Boligsiden begyndte at føre statistikken i 2010.

Helt konkret svarer tallene til, at boligkøberne har fået omtrent 1.700 færre huse at vælge imellem, når man sammenligner begyndelsen af februar i 2021 med 2022.

De seneste to år har boligmarkedet været i højt gear som følge af corona, så der er blevet kanaliseret rigtig mange penge over i boligmarkedet, fortæller Mikkel Høegh.

”Mange har fremrykket deres boliginvesteringer. Når det er sagt, skal vi dog være opmærksomme på, at det lige nu er lavsæson for at sælge boliger. Så det er ikke usædvanligt, at boligudbuddet falder i de kolde og våde måneder,” forklarer han.

Højere priser i 2022

Prisstigninger på boligmarkedet undgår vi nok ikke helt i 2022. Ifølge Mikkel Høegh bliver det dog ikke som sidste års tempo.

”Jeg tror, priserne kommer til at stige i 2022, bl.a. fordi dansk økonomi er i et markant opsving med høj beskæftigelse til følge. Det bliver dog i et helt andet og mere afmålt tempo, end vi så i 2021. Stigende renter og en vis mæthed ovenpå de mange handler i coronatiden vil sætte sit præg,” slutter han.