Boligøkonom: Den perfekte storm raser lige nu

Priserne stiger lige nu på mange forskellige parametre i det danske samfund, og udviklingen smitter også af på nybyg. Bankens boligøkonom kalder situationen for ”den perfekte storm” og råder boligkøbere til at afvente situationen, hvis man vil bygge nyt.

Hus under opførelse

AfCæcilie Møldrup Hedegaard, journalist

Mar 18, 2022, 09:30

Boligpriser, materialepriser, håndværkerpriser, forbrugsvarer, brændstof og energipriser. Danskerne oplever lige nu prisstigninger alle vegne som følge af både coronapandemien og krigen i Ukraine.

”Vi er i en meget speciel situation. Den slags situationer kan man kalde for den perfekte storm. Hvorvidt stormen så kommer til at rase og rasere noget er måske lidt en anden sag, men byggestenene til en perfekt storm er der i hvert fald,” lyder det fra Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

Også prisen på at bygge nyt stiger kraftigt i øjeblikket. De samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig steg i 2021 med 1,9 pct. fra 3. til 4. kvartal. Det viser nye tal for Danmarks Statistik.

Hvorfor stiger nybyg?

Årsagen til de stigende priser på nybyg skal findes to steder, fortæller Mikkel Høegh.

”Det første forhold handler om forsyning. Forsyningskæderne brød sammen oven på corona, og efterfølgende er vi blevet yderligere ramt af restriktioner på varer fra Rusland. Alt i alt driver det materialepriserne op på træ, stål mv. Det gør det voldsomt dyrt i byggematerialer.”

Den anden årsag bunder i selve arbejdskraften.

”Der er stor efterspørgsel efter at bygge nyt, renovere det eksisterende osv. Det gør, at der er mangel på håndværkere, og arbejdsomkostningerne bliver presset op. Så lige nu er det alle parametre, der stiger.”

Skal man så vente?

Ingen kan spå om fremtiden, heller ikke boligøkonomer. Men vi kan se, at udviklingen i øjeblikket gør det dyrere at bygge nyt. Så hvis man spørger Mikkel Høegh er rådet simpelt:

”Jeg ville nok være lidt forsigtig med at starte op med bygge nyt lige nu. Usikkerheden er stor.”

Generelt har boligmarkedet haft fart på de seneste år, når man kigger på de eksisterende huse, men den udvikling er måske ved at vende, mener han.

”Det ser ud til, at det nu bremser lidt op, mens priserne på at bygge lige nu stiger kraftigt.

Og hvis de stigende renter og energipriser får prisen til at falde markant på de eksisterende huse, vil det blive mere attraktivt end at bygge nyt rent prismæssigt, fortæller han.

”Det vil tage brodden af efterspørgslen. Hvor længe vi vil have forhøjede materialepriser på at bygge nyt i forhold til manglende forsyninger og restriktioner ved meget få. Her er vi bl.a. afhængig af Putins modbydelige planer,” slutter Mikkel Høegh.