Boligmarkedet er i bedre form end i lang tid

Faldende priser, få bolighandler og store afslag på den endelige handel. Interessen for at købe bolig nåede et lavpunkt gennem vinteren. Men nu er der grønne skud at spore på boligmarkedet ifølge Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh. Er du på boligjagt, få her et par gode råd med på vejen.

Kvinde og mand kigger i ringbind i et umøbleret hjem

Af Lene Hald, senior kommunikationskonsulent

31. maj 2023 15.50

Foråret og sommeren banker på, og dermed også den tid på året, hvor det normalt er højsæson for bolighandler. Efter en hård tid på boligmarkedet er der for første gang i lang tid nu lunere temperaturer på vej, idet tallene viser, der er sket en stigning i antallet af solgte boliger på landsplan.

Din boligøkonomi er for vigtig til at spekulere i, om priserne er oppe eller nede

”Der er normalt mange bolighandler i løbet af foråret, og vi kan spore en tendens til, at boligmarkedet er i bedre form nu, end det har været længe. Den helt store friværdifest tør jeg dog ikke love. Jeg tør heller ikke love, at priserne kommer til at stige voldsomt her igennem foråret, men vi oplever i højere grad, at sælger og køber er begyndt at nærme sig hinanden igen,” forklarer Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh.

”Det er vanvittigt svært at sige, hvornår priserne rammer bunden. Det kan ingen mennesker sige præcist, men jeg tror, vi er ved at være der nu. Når det er sagt, så vil jeg klart anbefale, at du køber bolig ud fra dit behov og livssituation. Din boligøkonomi er alt for vigtig til at spekulere i, om det går op eller ned. Det gælder om at have en lang tidshorisont, når du køber bolig.”

Køb bolig ud fra, hvor du kan se dig selv mange år frem

Hvis vi kigger på boligmarkedet over en længere periode, så har priserne en tendens til, at de stiger mere, end de falder. Mikkel Høegh uddyber:

”På den lange bane følger boligpriserne den velfærdsfremgang, vi oplever i samfundet, og vi bliver løbende rigere og rigere. Der kan da godt være bump på vejen på boligmarkedet i perioder, men på den lange bane bliver vi mere velstillede, og derfor kan vi betale mere for vores boliger. Hvis du er på boligjagt, så sørg for at købe noget, hvor du kan se dig selv mange år frem, og som andre også kan se sig selv i. I et usikkert marked kan du måske godt forhandle et afslag hjem på prisen, men omvendt er det lidt specielt i dette forår, at vi ikke ser helt så mange boliger til salg, som vi plejer at gøre. Så det er vigtigt at være realistisk og lægge en god strategi, hvis du har kig på en bolig, du gerne vil eje."