Aldersopsparingen ændres og kan give større glæde

Mange kender eller bruger ikke muligheden for at sætte penge ind på en aldersopsparing. Her op til ferien har et flertal i Folketinget besluttet at hæve det beløb, som man kan indsætte på aldersopsparingen. Det betyder, at det fra 2024 kan blive endnu mere attraktivt at benytte sig af ordningen, der i forvejen har mange fordele.

Formueøkonom Bettina Brask, et baggagerum i en bil pakket med kufferter

AfBettina Brask, formueøkonom i Jyske Bank

Jul 01, 2022, 10:00

Du er nok snart på vej på sommerferie ligesom så mange andre. Jeg pakker også snart bilen og kører sydpå. Men lige inden jeg kan smutte på ferie, så er der altid noget på arbejde, som lige skal gøres færdig, for at jeg kan holde en afslappet ferie. Sådan er det også på Christiansborg – de har indgået flere politiske aftaler, som er faldet på plads lige inden ferien.

En af de politiske aftaler er etableringen af en grøn fond, som blev aftalt den 24. juni. Og indrømmet, ud fra navnet, så tænkte jeg ikke på pension, men på klima. Men aftalen indeholder det grønne råderum, som skal bidrage til den grønne omstilling – herunder ændringer til reglerne for aldersopsparing, og det er noget, du kan få glæde af.

Aldersopsparingen har flere fordele

Måske kender du slet ikke aldersopsparingen, der afløste kapitalpensionen, som blev lukket for indbetaling i 2013. Måske har aldersopsparing bare virket uinteressant for dig, fordi den årlige indbetalingsmulighed er ret begrænset – i 2022 er grænsen 5.500 kr.

Men, nu rykkes der ved grænsen – og der er faktisk mange fordele forbundet med aldersopsparingen. Nogle af dem får du lige her:

  • Du kan få udbetalt alle dine penge på en gang, når du når pensionsudbetalingsalderen. Det betyder, at du kan vælge at bruge opsparingen til at stoppe lidt tidligere på arbejdsmarkedet, hvis du drømmer om det. Du bestemmer selv, hvordan din opsparing skal bruges. Det giver dig fx frihed til at investere i større ting.
  • Du skal ikke betale afgift eller skat af det beløb, du får udbetalt. Det du ser, er det du får! Årsagen er, at du ikke har fået fradrag for dine indbetalinger.
  • Udbetalingen vil ikke påvirke din folkepensionsudbetaling, da du får den som en sum.
  • Dit indestående kan investeres, og der skal kun betales afkastskat på 15,3 % af afkastet. Har du penge investeret, som ikke er på pension, så vil du betale mellem 27 % og 42 % af afkastet på investeringen. Så du opnår en god besparelse ved at investere gennem din pension.

Grænsen for indbetaling bliver højere

Da der er så mange fordele ved at indbetale, så er det som sagt ret begrænset, hvor meget du kan indbetale. Der er et loft over indbetalingen. Men som et led i aftalen om at etablere den grønne fond, så bliver dette beløb nu sat op.

I aftalen lyder det, at grænsen for den årlige indbetaling sættes op til 8.500 kr. med virkning fra 1. januar 2024. Som sagt er aftalen udarbejdet. Men den skal lige vedtages ved lov, for at være gældende.

Flere muligheder tæt på folkepensionsalderen

Hvis du har fem år eller mindre til din folkepensionsalder, så har du allerede nu mulighed for at indbetale mere, nemlig op til 54.200 kr. Det er dog betinget af, at du ikke pr. 1. april 2018 eller senere er påbegyndt udbetaling, herunder hel- og deludbetaling fra ratepension eller livrente. Dog med enkelte undtagelser.

Har du penge stående, som du ikke forventer at skulle bruge i de kommende år, så kan du med fordel flytte dem fra opsparingen til aldersopsparingen og opnå gevinsten på lavere afkastbeskatning.

Hvis du ønsker at investere i klima, så er der også gode muligheder for det på din aldersopsparing eller din ratepension. Du kan fx vælge at investere i grønne værdipapirer.

Så lad mig slutte med en anbefaling: Hvis du ikke allerede indbetaler på aldersopsparing i dag, så giv det en tanke i lyset af den nye aftale. Se det som en mulighed for at gøre en forskel for dig selv – en forskel, som kan give dig flere muligheder senere i livet.