Vinderne er kåret i FremtidensLandmand 2019

Bæredygtighed, afsætning og teknologi var afsættet for at kåre tre landmænd i konkurrencen FremtidensLandmand 2019.

Logo for Fremtidens Landmand

Af Jyske Bank

05. dec. 2019 12.00

Bæredygtighed, afsætning og teknologi var afsættet for at kåre tre landmænd i konkurrencen FremtidensLandmand 2019. Landmændene er torsdag den 5. december kåret ved konferencen Landmand & Leder 2019 i Vingsted.

Landmændene har hver især succes med at få gode idéer omsat til gode og økonomiske resultater inden for én af de tre kategorier. Vinderne får hver 25.000 kr.


Bæredygtighed: Sund fornuft og ansvar over for både dyr og natur


I kategorien Bæredygtighed vandt den nordsjællandske mælkeproducent Kaare Larsen.

Kaare Larsen er stærkt optaget af naturen og miljøet. Han driver bl.a. sine marker med så lille miljøpåvirkning som muligt. Han er også med i et stort naturgenopretningsprojekt, der vil genskabe en af Nordsjællands største søer på hans egne drænede marker.

Han er også meget optaget af dyrevelfærden for de 180 røde malkekøer, der hver leverer 10.000 kg mælk om året. Her er der fokus på alt fra god foderudnyttelse og høj sundhed i besætning til fornuftig behandling af gødning.

”Bæredygtighed for mig er grundlæggende sund fornuft. Jeg ved, at jeg har et stort ansvar. Jeg har mange knapper at kunne skrue på. Og der vil jeg gerne bidrage med det jeg kan”, siger han.


Afsætning: Ægtepar afsætter frilandsgrise til Rema 1000


I kategorien Afsætning vandt ægteparret Lene Conradsen og Peter Bruun fra Give.

Ægteparret driver frilandsproduktion med 850 frilandssøer og produktion af 22.000 slagtesvin i velfærdsstalde. Hele produktionen afsættes gennem Rema 1000 i parrets eget navn. Frilandsgrise fra Peter & Lene er en mærkevare i detailhandlen. Landmandsparret er dermed en del af storytellingen hele vejen ud til forbrugeren.

Ud over Lene og Peters billede på pakkerne i køledisken, holder de også åben gård, hvor alle kan komme forbi og se grisene i stalden og på marken. Derudover er de også ude i butikkerne og fortælle historien om deres frilandsproduktion.

”Vi gør det på den måde her, fordi vi har et produkt, der skiller sig ud fra den øvrige produktgruppe af svin. Vi har hele tiden leveret velfærdssvin”, siger Peter Bruun.


Teknologi: Henning Thybo laver selv det, der ikke kan købes


I kategorien Teknologi vandt den midtjyske kartoffelavler Henning Thybo.

Henning Thybo har udviklet sin planteavlsbedrift med den nyeste teknologi. Og det han ikke kan købe, laver han selv. Han har fx bygget sin kartoffellægger, som er dobbelt så stor som mange andre modeller. Han har også bygget sin mobile kartoffelvasker selv Og han siger stolt, at den er verdens hurtigste mobile kartoffelvasker.

Inspirationen til at udvikle de nye løsninger henter Henning Thybo mange steder. Landmanden ser udviklingen som en proces. Der er ikke meget tid til forberedelse og spekulationer, før han går i gang.

”Men jeg vil også sige til mine kollegaer, at hvis de kan lade være, så lad være. Det koster mere end man regner med”, siger Henning Thybo.


Bag konkurrencen står LandbrugsMedierne, SEGES, Agromek, Bridgestone, SAGRO og Jyske Bank.