Stor usikkerhed om råvare- og energipriser

Råvare- og energipriserne har givet mange panderynker hos erhvervslivet det seneste halve år. De kraftige stigninger og enorme udsving har ikke været lette at navigere i for energi- og råvaretunge virksomheder. Og der hersker stor usikkerhed om prisudviklingen de kommende år – blandt andet på grund af omstillingen til mere vedvarende energikilder.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Christian Holst Haarsløv, journalist

11. feb. 2022 09.55

”Det er et ekstremt spændende marked, vi ser i øjeblikket. Der er nok nogle, der vil sige, at det er for spændende.”

Sådan siger Lars Tragstrup, senior sales manager og kunderådgiver ved Jyske Banks råvaredesk.

2021 var historisk turbulent på netop råvaremarkedet. For investorer var året godt, idet råvarer som investeringsobjekt gav det højeste afkast siden starten af 00’erne. Men for virksomheder gav markedet udfordringer – og de udfordringer findes stadig i form af høje priser.

”Vi har set prisstigninger på alle råvaretyper. Fra metaller til energi til afgrøder. Vi har ramt nye ”all time high”-prisrekorder. De høje priser er et symptom på nogle store og tiltagende ubalancer i systemet. Helt banalt har vi forbrugt flere råvarer, end vi har kunnet producere. Her ved indgangen til 2022 må vi konstatere, at vi for en lang række råvarer – særligt inden for metaller, men også inden for visse former for energi og afgrøder – står med historisk lave lagre,” siger Lars Tragstrup.

Grøn omstilling bidrager til usikkerhed

Den grønne omstilling har stor betydning for råvaremarkederne, da den påvirker både efterspørgslen og udbuddet.

”Omstillingen på energiområdet er epicenter for en lang række af de bevægelser og tendenser, vi ser på markederne for metaller og for afgrøder. Skal vi komme den grønne omstilling i møde, får vi massivt behov for en lang række metaller, særligt de såkaldt grønne metaller som skal bruges i infrastrukturen for at bringe den grønne elektricitet rundt og i den elektriske bilpark, vi skal have bygget op.”

”Efterspørgslen er altså påvirket positivt, men den grønne omstilling har også den modsatte effekt på supply-siden. Vi har eksempelvis set, at Kina for at imødekomme krav om reduceret C02-udledning har været nødsaget til at skrue ned for produktionen,” fortæller Lars Tragstrup.

Han spår om en noget usikker fremtid på råvaremarkedet.

”Vi skal vænne os til, at det ikke er konventionel energi, som vi typisk kan lagre, vi skal trække på. Men at det bliver mere vedvarende energiformer. Kan vi forvente, at vi hele tiden har den energi, vi skal bruge til at producere det, vi skal bruge?”

Brug for sparring?

Har din virksomhed brug for sparring om, hvordan man skal navigere i et svært råvaremarked, så tag endelig fat i Jyske Bank. Som den eneste bank i Danmark tilbyder Jyske Bank rådgivning og sparring om risikostyring på råvareområdet til erhvervsvirksomheder.

Lars Tragstrup understreger, at Jyske Bank ikke handler med fysiske råvarer, men at banken kan tilbyde råvareprissikring.

Interviewet med Lars Tragstup i videoen øverst er en del af et webinar om grøn omstilling og energipriser, Jyske Bank afholdt i sidste uge.
Se hele webinaret 

Læs også