Så kan SMV’er igen søge penge til it-sikkerhed

Små og mellemstore virksomheder kan nu søge tilskud til at sikre sig bedre mod cyberangreb. Tilskuddet tildeles efter først til mølle-princippet.

Hængelås i dataunivers

Af Peter Lindbjerg, journalist, Jyske Bank

Sep 12, 2022, 09:35

CEO-fraud, phishing, ransomware … Cyberkriminalitet er blevet en indbringende og udbredt forretning, og de kriminelle går ikke kun efter de store virksomheder. Også små og mellemstore virksomheder er yndede ofre – og det kan blive en dyr oplevelse.

På den baggrund er det en velkommen håndsrækning til virksomheder med fra 2 til 249 ansatte og et dansk CVR-nummer, at de nu kan søge et tilskud på 50.000 kr. til at styrke it-sikkerheden. Tilskuddet skal bruges til køb af en ekstern rådgiver, som kan gennemgå virksomhedens digitale sikkerhedsniveau og komme med løsningsforslag til større digital sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.

Der kan søges fra tirsdag den 13. september hos SMV:Digital, der er sat i verden af Erhvervsstyrelsen. Puljen er på ca. 15 mio. kr. og uddeles efter først til mølle-princippet. I foråret fik 701 virksomheder tildelt et tilsvarende tilskud.

Et her-og-nu billede af sikkerheden

Problemet med cyberkriminalitet er vokset med det stigende antal hjemmearbejdspladser og krigen i Ukraine – så det er vigtigt for virksomheder i alle størrelser og i alle brancher at prioritere it-sikkerheden og få styr på data, processer, systemer og politikker.

”Med en rådgivningsvoucher på 50.000 kr. kan virksomheden få analyseret nu-situation, og få afklaret eller anbefalet en prioriteret liste med forbedringsforslag – herunder uddannelse af medarbejdere,” siger Holger Prip, der er projektleder i SMV:Digital.

De tre typiske indsatsområder er kort beskrevet: Den traditionelle it-sikkerhed som firewalls og backup, en klar beskrivelse af rutiner og beredskabsplaner samt ansvarlig databehandling, fx vedrørende GDPR.

Da tilskuddet udelukkende må bruges på rådgivning, skal virksomheden selv finansiere at få forslagene ført ud i livet, fx indkøb af software og hardware. Fra 3. oktober åbner SMV:Digital dog for endnu en ordning, hvor der kan søges tilskud på op til 250.000 kr. til investering i teknologi og it, bl.a. i forbindelse med digital sikkerhed. De aktuelle tilskudspuljer kan ses på smvdigital.dk.