Podcast om de konkrete konsekvenser af et no-deal Brexit

Denne uges udgave af Jyske Banks økonomiske podcast "Kejserriget" handler om Brexit. Brexit-eksperterne Lasse Hamilton Heidemann fra Dansk Erhverv og Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank tegner et skarpt billede af konsekvenserne. Hør programmet her.

Europakort med euro som tryk

Af Jyske Bank

Aug 09, 2019, 12:00

Denne uges udgave af Jyske Banks økonomiske podcast "Kejserriget" handler om Brexit. Lasse Hamilton Heidemann fra Dansk Erhverv og Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank tegner et skarpt billede af konsekvenserne af  Brexit, ikke mindst "no-deal"-scenariet.

Hør programmet her, eller find det i din podcast-app.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Den 31. oktober skal Storbritannien træde ud af EU. De er endnu langt fra en aftale med EU. Og det ligger i premierminister Boris Johnsons retorik, at briterne træder ud, også uden en aftale. Det vil få store økonomiske konsekvenser for Storbritannien - og for Danmark.

Store konsekvenser

Uden en aftale, har de britiske virksomheder ikke længere mulighed for at sælge til et stort indre marked med 500 mio. forbrugere uden told, som de er vant til.

Hør chefanalytiker Tina Winther Frandsen, Jyske Bank, skitsere scenariet i detaljer. Konsekvenserne vil blive enorme i den første periode.

Ifølge Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv er Danmark er et af de lande, som vil blive ramt hårdest af et Brexit uden en aftale.

Nogle brancher vil blive ramt hårdere end andre. Hør hvad man som virksomhed kan og bør gøre nu.

Hvorfor gør briterne det her?

"Det korte svar er, at der er gået politik i det. Økonomisk giver det ikke nogen mening," siger Lasse Hamilton Heidemann.

Tina Winther Frandsen er enig, men på den lange bane ser hun dog også positive aspekter i et no-deal Brexit for Storbritannien:

"Der er andre muligheder end EU, og måske er det meget sundt nogle gange at få ruske lidt op i det politiske, sætte spørgsmål ved den politik, der bliver ført ved institutionerne og den politik der bliver ført i landene," vurderer hun.

Måske kan datoen udskydes endnu engang

Tina Winther Frandsen vurderer, at der før skæringsdatoen i oktober kan komme et mistillidsvotum imod Boris Johnson, som sidder med det mindst tænkelige flertal i ryggen. Og derefter et nyvalg til det britiske Parliament, og det kan udskyde exit-datoen lidt.

Men det ændrer ikke ved, at Dansk Erhverv anbefaler sine medlemmer at forberede sig på livet efter et hårdt Brexit, for at være beredte.

Medvirkende

  • Tina Winther Frandsen, chefanalytiker, Jyske Bank.
  • Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv
  • Anne Kejser, vært på Kejserriget

Om Kejserriget

Kejserriget er Jyske Banks podcast for alle os, der er nysgerrige efter at vide, hvordan alt det, der sker i verden omkring os, har indvirkning på vores økonomi. Værten er Anne Kejser, som hver uge inviterer to stærke eksperter, der kan formidle emnerne, så alle kan være med og udvide deres økonomiske horisont. Søg efter "Kejserriget" i din podcast-app, hvis høre flere indslag og/eller abonnere på programmet.