Brexit: Hvad er Mays plan B?

May skal nu i gang med at forhandle en plan B for Brexit, som skal præsenteres i den nærmeste fremtid.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

17. jan. 2019 12.00

Premierminister Theresa May og hendes regering led tirsdag det største nederlag i moderne britisk politik, da det stod klart, at Underhuset klart havde nedstemt regeringens Brexit-aftale med EU. 

Et døgn senere - onsdag - overlevede May så kun lige med 19 stemmer i hendes favør en mistillidsafstemning i Underhuset.

Hvad er næste kapitel?

May skal nu i gang med at forhandle en plan B for Brexit, som skal præsenteres i den nærmeste fremtid og behandles i det britiske parlament den 29. januar. Senioranalytiker Tina Winther Frandsen giver i videoen ovenfor sit bud på, hvordan Brexit-dramaet kommer til at udspille sig frem mod skilsmissedatoen d. 29. marts.

"Theresa May lægger nu op til et bredt politisk samarbejde om Brexit. Set med danske briller kan man undre sig over, at der skulle gå 2½ år, før man kom så langt, men sådan er det altså," konstaterer Tina Winther Frandsen.

En bred aftale hen over midten af britisk politik, som på forhånd har en troværdig chance for at blive vedtaget i Underhuset, vil være et stærkt kort i den videre dialog med EU. 

"Indholdsmæssigt går hun formentlig efter en politisk overbygning til aftalen med EU, hvor man tager hul på en konkret udmøntning af Brexit, der egentlig skulle vente til overgangsperioden. Theresa May vil lægge op til et Brexit, der er lidt blødere end forventet i håb om at kunne samle opbakning i oppositionen. Prisen vil givetvis være yderligere splittelse i egne rækker," vurderer Tina Winther Frandsen.

Hovedscenariet er, at der kommer en aftale

"Der er en reel risiko for, at Storbritannien så at sige crasher ud af EU uden at have en aftale. Udfordringen er ikke bare det, at der kommer told og grænsekontrol, men også at man ikke styr på f.eks. flytrafikken og borgernes rettigheder på tværs af grænserne mellem Storbritannien og EU. 

Det kan blive ret kaotisk, men i Jyske Bank vurderer vi fortsat, at det mest sandsynlige scenarie er, at det vil lykkes at få en aftale. Måske ikke inden den 29. marts, men EU har signaleret villighed til at udskyde deadline.

Et andet muligt scenarie er, at briterne fortryder udmeldelsen og i stedet udskriver en ny folkeafstemning om EU. Det vil heller ikke være nogen let løsning. Så risici er stadig store," fortæller Tina Winther Frandsen.