Færre selvstændige sparer op til pension

Færre selvstændige indbetaler til pension. Det kan skyldes ændrede skatteregler og pensionsordninger, men også, at nogle selvstændige har fokus på en usikker løsning.

Håndværker

Af Jyske Bank

12. dec. 2019 12.00

En ny analyse fra ATP viser, at andelen af selvstændige, der indbetaler til pension, er faldet i perioden 1999 til 2017. Samtidig er den gennemsnitlige størrelse på indbetalingerne også faldet.

”Det betyder, at der er nogle, der risikerer ikke at kunne stoppe med at arbejde, når de gerne vil, fordi de ikke har råd. Eller at de får en dårligere pensionisttilværelse end andre, fordi de ikke har sparet nok op. Det er ærgerligt, for det er typisk folk, der har slidt og slæbt hårdt for at bygge en virksomhed op,” siger John Hansen, der er pensionsspecialist i Jyske Bank.

Analysen peger på, at ændringer i skatteregler og ordninger på pensionsområdet er årsag til fald i indbetaling til pension. Jyske Bank oplever dog også selvstændige, der har stort fokus på at skabe og udvikle deres virksomhed, specielt i de første år, og derfor aldrig rigtig kommer i gang med pensionsopsparingen. Andre satser på at kunne sælge virksomheden, eller sparer op i virksomheden i stedet for at lave en pensionsopsparing.

”Det er ikke altid den bedste løsning at have alle sine penge bundet i virksomheden. Af flere årsager. Det er ikke sikkert, at virksomheden er så meget værd, som man tror, når den skal sælges. Det er også en meget ensidig investering uden risikospredning. Og så kan det sætte efterladte i en uheldig situation, hvis økonomien er bundet til virksomheden,” forklarer John Hansen.