Erhvervspodcast: Om opkonvertering, lån og finansiering i en coronatid

Hør Jyske Banks podcast, og få gode råd til at navigere i coronakrisen i forhold til ejendomme, lån og finansiering

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

24. mar. 2020 12.00

Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh, sætter dig ind i, hvad du skal være opmærksom på. 


Spørgsmål, du kan få svar på

Har du ikke tid til at høre hele podcasten, kan du spole direkte hen til det spørgsmål, som interesserer dig mest - eller finde det korte svar på podcastens seks spørgsmål herunder.

  • Hvordan adskiller lån på det professionelle marked sig fra lån på det private marked, når vi taler finansiering til ejendomme?

[0.30-1.11 min.]

Værktøjskassen til erhverv er meget større end til private, så der kan komme flere løsninger i spil. Så, spil bolden op mod din finansielle partner, din bank.

  • Hvad er det, der sker på Realkreditmarkedet netop nu?

[1.11 - 1.47 min.]

Lige nu ser vi nogle ret markante kursfald. Der er mangel på likviditet derude, så flere investorer smider deres aktiver, herunder realkreditobligationer, for at få likviditet. Det fører til kursfald, og det giver muligheder for bl.a. erhvervslivet, når man taler realkreditfinansiering.

  • Hvad er den rigtige strategi i forhold til fast rente eller variabel rente, når obligationskurserne falder så meget?

[1.47- 2.42 min.)

Det afhænger af, hvem man er, og hvad man er til. Har man en variabel rente, så kan ydelsen svinge, så man kender ikke sin likviditetsbelastning fra dag til dag. Til gengæld er det ret billigt likviditetsmæssigt.

Ved fast rente, ser nogle på muligheden for at konvertere, andre har derimod fast rente for at kende virksomhedens likviditet. Så det er et spørgsmål, man skal gøre op med sig selv.

  • For hvem og hvornår kan det betale sig at opkonvertere?

[2.42- 5.37 min.]

Har man et fast forrentet lån netop fordi, man gerne vil konvertere, så er det nu, man skal tage fat i sin rådgiver. Det kan være en mulighed at få reduceret restgælden, f.eks. hvis man har en rente på 0,5 % eller 1 % i rente.

Men om kurserne falder yderligere eller markedet bremser op – det er der ingen, der ved. Det giver et tegningsmæssigt issue. Derfor er det vigtigt at få lavet beregninger sammen med sin rådgiver – og bagefter gå efter mavefornemmelsen.

Man kan også skifte til variabelt forrentede lån, men så er der nogle kreditmæssige issues, fordi man ændrer risikoprofil.

Ved at få lavet beregninger nu kan man handle hurtigere, når det bliver aktuelt. Både ved fast og variabelt forrentet lån.

  • Er det bedre at vente og håbe på eventuelle nye og yderligere kursfald?

[5.37 - 6.22 min.]

Det er der ingen, der ved. Det bedste råd er at få lavet nogle beregninger – og se på, hvad det betyder nu. Og så ellers være glad for beslutningen, når man har truffet den.

På meget kort tid er vi gået fra at have et 30-årigt lån med 0,5 % i rente til et 30-årigt lån med 2 % i rente. Vi ved ikke om det stopper her, eller om der kommer andre lån i spil.

  • Hvad er den overordnede anbefaling lige nu?

[6.22 - 7.27 min.]

Først og fremmest: Søg rådgivning og få en dialog med rådgiver.

Har man valgt fastforrentet lån på grund af en strategi om at konvertere op i rente, så skal man klart komme hurtigt i gang med dialogen. Er man usikker på det hele, så bør man ikke pille ved sin ejendomsfinansiering.

Den enkelte erhvervsdrivende kender sin egen forretning og situation bedst og erhvervsrådgiverne sidder klar til at hjælpe.