Eksportbarometer: Virksomhederne mærker de første globale regndråber

Den seneste måling fra Eksportbarometer indikerer, at de danske eksportvirksomheder fornemmer mørke skyer i horisonten. Ifølge økonomiprofessor Philipp Schröder gør Eksportbarometer sit arbejde godt i forhold til at forudsige tendenserne.

Vælg billede

Af Jyske Bank

12. dec. 2022 10.30

Eksportbarometer for fjerde kvartal, som udkom i sidste uge, harmonerer ikke umiddelbart med julehygge og gode stunder. Set med eksportbriller er det lidt af en gyser at slå op i rapporten. Undersøgelsen, der foretages af Danish Export Association og Jyske Bank, og som tager temperaturen på dansk eksport, er for første gang faldet til under 50 på skalaen, hvilket indikerer et pessimistisk syn på situationen lige nu samt udsigterne for det kommende kvartal.

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten har Danish Export Association talt med Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Han har for nylig sammenholdt de første otte Eksportbarometermålinger med de faktiske eksporttal, og kurverne ligger stort set side om side.

”Eksportbarometer gør virkelig sit arbejde, som det skal i forhold til at forudsige tendenser. Det viser, at det er vigtigt, at vi spørger ud i de internationale markeder, og vi kan jo se, at eksportvirksomhederne har en klar fornemmelse af, hvad der sker rundt omkring på eksportmarkederne,” siger Philipp Schröder.

Han tolker ikke den seneste måling fra Eksportbarometer som et udtryk for krise, men han ser mørke skyer i horisonten. 

”Min klare hypotese vil være, at vi kommer til at se, at vækstraterne vil være stagnerende. Der vil komme kvartaler med lav eksportvækst eller stagnation,” siger Philipp Schröder, som dog samtidig ser positive takter for verdensøkonomien.

”Pengepolitikken behøver ikke at kvæle økonomien yderligere. Hvis de amerikanske og europæiske tal, som vi ser lige nu, holder stik, og inflationen falder igen, vil centralbanken ikke lave den store nødopbremsning. Måske kommer vi kun til at se mere moderate eller slet ingen rentestigninger.”