Eksportbarometer: Luften er gået af ballonen - eksportvirksomheder mister optimismen

For første gang er Eksportbarometerindekset så lavt, at man reelt kan tale om neutrale forventninger for de danske eksportvirksomheder. Ordrebøgerne er tynde, og priserne på stort set alt er på himmelflugt.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

31. aug. 2022 10.00

Dugfriske data fra Eksportbarometer tegner et noget mat billede af temperaturen i dansk eksport netop nu. Spørgeskemaundersøgelsen, der er foretaget blandt 350 virksomhedsledere, giver den hidtil mest pessimistiske måling, idet barometeret for tredje kvartal 2022 lander på 51.

”Barometeret falder fra 54 i andet kvartal til 51 i tredje, hvilket for mig indikerer neutralt niveau. Så optimismen er væk, men heldigvis ser vi ikke pessimisme endnu,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

Især én faktor en med til at trække indekset nedad.

”Ordrebogen begynder at se lidt tyndere ud, og det er også det, virksomhederne fortæller os. Formentlig fordi man er i gang med at sætte priserne op, og det rammer efterspørgslen, og det tror jeg, vi kommer til at se mere af i den kommende tid,” siger Niels Rønholt.

Forsyningskæder er fortsat en udfordring

Ligesom i den seneste måling, svarer omkring ni ud af ti virksomheder, at de er påvirkede af krigen i Ukraine. Det er blandt andet højere råvarepriser og råvaremangel, der især spænder ben for virksomhederne. Men selv om andelen af virksomheder, der er påvirket af råvaremangel, er faldet fra 48 til 38 procent og andelen af virksomheder, der oplever højere råvarepriser er faldet fra 74 til 66 procent, er barometerindekset altså for nedadgående.

” Råvarepriser og råvaremangel er kun én af udfordringerne. Det er stadig en udfordring, selvom den er faldende. Men sådan noget som energipriser er en stadig større udfordring, som belaster økonomien og omkostningerne ret massivt i virksomhederne,” siger Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations i Danish Export Association.